BODITE POZORNI

Razmišljate o kreditu? Potem morate prebrati to

Banka lahko dolg kreditojemalca proda brez njegove vednosti ali privolitve.
Fotografija: Kredit za prenovo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kredit za prenovo. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – »Opozarjamo, da hitri krediti prinašajo potrošnikom tudi dodatna tveganja, zato se je tudi za tovrstne kredite treba odločiti preudarno in informirano,« pozivajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Avtomatizacija, manj dokumentov in nižji kreditni standardi so omogočili skrajšanje dolgotrajnega postopka odobritve, to pa so banke in hranilnice oblikovale v nov produkt »hitrih kreditov«. Nekatere želijo glavno lastnost – hitrost – prenesti na potrošnika, ki naj bi se za kredit odločil hitro in brezskrbno, pravijo pri ZPS in dodajajo, naj kredit ali druga oblika zadolženosti temelji na preudarni odločitvi na podlagi pridobljenih informacij iz različnih virov in pripravljenosti za učenje o osebnih financah.



V zadnjem času pri ZPS opažajo povečano število oglasov, ki spodbujajo nakup potrošnih dobrih ob pomoči kredita. »Najpogosteje gre za hitre kredite, ki se od običajnih razlikujejo v tem, da jih lahko kreditno sposoben posameznik dobi hitreje in v nekaterih primerih po nižjih kreditnih standardih, manj je potrebne dokumentacije, pri nekaterih lahko postopek izvede prek spleta ali mobilne banke. Zadolžitev je lahkotno potisnjena v ozadje, saj ponudniki sporočajo, da kredit ni tisto, za kar bi morali skrbeti in izgubljati čas – tega rajši namenite izbiri sedežne garniture. A prekomerno zadolževanje lahko v prihodnosti povzroči hude finančne stiske, nezmožnost odplačila dolgov, novo zadolževanje,« opozarja Alina Meško.

Bančni krediti. FOTO: Blaž Samec, Delo
Bančni krediti. FOTO: Blaž Samec, Delo

Spletna anketa, ki so jo izvedli, je pokazala, da je hitri kredit za kritje rednih stroškov najelo dobrih 16 odstoktov vprašanih, 10 odstotkov pa za poplačilo drugega kredita ali dolga. Ti izidi niso obetavni, saj zadolževanje za kritje osnovih življenjskih potrebščin ali pokrivanje starih dolgov največkat prinaša le še večjo zadolženost in finančno nestabilnost oziroma stisko.



Preden se odločite za zadolžitev, vam pri ZPS svetujejo, da:

1. naredite pregled svojega finančnega stanja;
2. postavite si finančne cilje in jih časovno razporedite v prihodnost ter ocenite, kdaj jih lahko dosežete;
3. pri kreditih daljših ročnosti se izognite spremenljivi obrestni meri vezani na euribor – vrednosti so trenutno še negativne, a so že začele rasti;
4. tudi sami ocenite svojo zmožnost odplačevanja obrokov do konca trajanja kredita;
5. primerjajte kredite med seboj in izberite najbolj ugodnega;
6. dobro premislite, ali tisto, za kar se nameravate zadolžiti, sploh potrebujete;
7. še posebej bodite pozorni pri najemu kredita pri nebančnih ponudnikih – preverite, ali imajo dovoljenje za potrošniško kreditiranje. Lažje se je izogniti kot reševati že nastalo situacijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije