ČE GA IMATE DOMA, GA NE ZAUŽIJTE

Razkrivamo trgovce, ki so prodajali oporečno mleto meso in mesne pripravke

Uprava za varno hrano je končno objavila seznam trgovcev, pri katerih so mleto meso in mesne pripravke ocenili kot nèvarni za odrasle in otroke z alergijo na žveplov dioksid.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images

Mesna afera, ki je dodobra razburkala slovensko prehrambno industrijo, se počasi razpleta. Potem ko se pri upravi za varno hrano odločili, da javnost o početju z mletim mesom in mesnimi pripravki obvestijo s praktično štirimesečno zamudo in tako po mnenju nekaterih ogrozijo zdravje potrošnikov, so zdaj javnost vendarle obvestili, kateri trgovci so prodajali mleto meso in/ali mesne pripravke, »ki so bili ocenjeni kot nèvarni za odrasle in otroke z alergijo na žveplov dioksid«. V tabeli so se znašle prodajalne treh največjih trgovcev pri nas, to so – po abecednem vrstnem redu – Interspar, Mercator in Tuš (katere prodajalne so to, je navedeno v spodnji tabeli, ki jasno prikazuje, na kateri lokaciji so vzorčili meso in kdaj je bilo proizvedeno). 
 
datum vzorčenja kraj vzorčenja vrsta živila datum proizvodnje
6. junij 2019 TUŠ Supermarket Grosuplje, Gasilska cesta 1, Grosuplje čevapčiči 6. junij 2019
    mleto meso 6. junij 2019
6. junij 2019* InterSpar City Park, Šmartinska 152g, Ljubljana* mesar sam priznal, da uporablja nedovoljeni aditiv pri pripravi mesnih pripravkov; uradni vzorci v tem primeru niso bili odvzeti
20. avgust 2019 Hipermarket Kranj Primskovo, Mercator d.d. čevapčič 19. 8. 2019
30. avgust 2019 Hipermarket Celje, Mercator čevapčiči banjaluški 30. 8. 2019
    čevapčiči lastne proizvodnje 28. 8. 2019
17. september 2019 Tuš Market Lesce, Alpska cesta 45, Lesce pleskavice 16. 9. 2019

V tabeli navajamo tudi Interspar, kjer pa vzorčenje ni bilo opravljeno. Razlog je v tem, da je mesar sam priznal, da uporablja nedovoljeni aditiv pri pripravi mesnih pripravkov.
 
Preberite tudi:
Mesna afera: slovenski trg je zbirališče slabe hrane, vprašljive kakovosti?

»Informacija se objavlja v preventivne namene. Če ste na omenjenih lokacijah v navedenem časovnem obdobju kupovali sporna živila in ta še hranite, jih ne zaužijte,« obvešča na spletni strani Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije