MEDICINSKI ČUDEŽ

Prvi dojenček, ki se je rodil iz »mrtve« maternice

Objavljeno 07. december 2018 06.00 | Posodobljeno 05. december 2018 13.31 | Piše: Š. R.

Prejšnjih deset poskusov je bilo neuspešnih. Deklica iz Brazilije pa je čila in zdrava.

Medicinska ekipa, ki ji je na kliniki v Sao Paulu uspelo na svet spraviti dojenčka, ki je zrasel v maternici mrtve darovalke organov. FOTO: Reuters
Medicina zares dela čudeže. Nov podvig je uspel zdravnikom v Braziliji: poskrbeli so namreč, da se je prvič na svetu rodil dojenček »mrtve« iz maternice.

Mati, ki je želela ostati anonimna, je namreč maternico dobila od že pokojne darovalke organov ter rodila živo in zdravo deklico. Prvič se je zgodilo, da je bila taka nosečnost uspešna, prejšnjih deset poskusov (v ZDA, na Češkem in v Turčiji) je namreč spodletelo. Na Švedskem so leta 2013 poskusili tudi s še živečo darovalko, iz 39 takih poskusov pa se je rodilo 11 živih otrok.

Dobila jo je od 45-letnice

Deklica je neizmerno osrečila 32-letno mater, ki se je z redko gensko okvaro rodila brez maternice in že bila pripravljena na to, da nikdar ne bo rodila otrok. Nato pa se ji je septembra leta 2016 ponudila priložnost, maternico je dobila od 45-letne ženske, ki je umrla zaradi možganske krvavitve. Na kliniki v Sao Paulu so jo kirurgi operirali več kot deset ur, sledilo je težko okrevanje, predvsem pa nestrpno čakanje na informacijo o tem, ali je njeno telo nov organ sprejelo ali ne.

Po petih mesecih se je izkazalo, da je bila presaditev uspešna. Prvič je dobila menstruacijo, še dva meseca pozneje pa so ji že prvič odvzeli jajčeca za umetno oploditev in jih zamrznili. Po štirih mesecih so ji jih po postopku IVF vstavili in po desetih dneh – potrdili nosečnost! Tudi ta je potekala normalno in brez zapletov. 

image
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters

Vseeno so porod sprožili nekoliko prej, v 35. tednu se je deklica rodila s carskim rezom, pri katerem pa so ji maternico tudi odstranili. Deklica je zdaj, ko so zdravniki tudi objavili obširen medicinski članek o postopku, stara sedem mesecev in že veselo raziskuje svet.

Osem ur brez kisika

Presaditev maternice dolgo ni bila med možnostmi za ženske, ki se srečujejo z neplodnostjo. »Presaditev maternice in nadomestne nosečnosti, vključno s še živečimi darovalci, so že bile uspešne. Prvič pa je bil uspešen tudi poskus s presaditvijo organa mrtvega darovalca. Čeprav je bil organ osem ur brez kisika, je bila nosečnost uspešna, kar nas zagotovo navdaja z upanjem, da lahko v prihodnje izvedemo še več takih posegov,« je povedal britanski strokovnjak Andrew Shennan.
 
Deli s prijatelji