NOVO NA TRGU

Prenosnik za mlajše poslovneže

Lenovo thinkbook spada v strogo poslovno serijo thinkpad in cenovno dostopnejšo, a vizualno prijetnejšo serijo ideapad.
Fotografija: Dober poslovni računalnik manj dolgočasnega videza FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Dober poslovni računalnik manj dolgočasnega videza FOTOGRAFIJE: Staš Ivanc

Lenovo je največji proizvajalec osebnih računalnikov na svetu. S prenosniki je poskušal ustreči vsem zahtevam potrošnikov: serija thinkpad je namenjena poslovnežem, ki potrebujejo zmogljiv računalnik zadržanega videza z močno baterijo, serija ideapad na drugi strani je mišljena za mlade, za katere sta bolj pomembni nižja cena in dopadljivost, serija legion je namenjena strastnim gamerjem, ki se kljub potovanju ne želijo odpovedati igranju strojno zahtevnih iger, serija yoga pa je bila že od začetka nekaj posebnega in je pomenila povezavo med prenosniki in tablicami.
 

Nekaj vmes


Potem pa je tu še serija thinkbook, ki cilja na mlajše poslovneže, ki nočejo imeti značilnega dolgočasnega črnega prenosnika (tu je treba dodati, da ima Lenovo tudi šminkerske poslovne računalnike iz ogljikovih vlaken, a stanejo po 2500 evrov ali več), hkrati pa se nočejo odpovedati zmogljivosti na račun videza.
Priključki na levi strani
Priključki na levi strani

Thinkbook 13s je krasen primer tovrstne filozofije, ki se je držita tudi Apple macbook air 13 in Huawei matebook 13 (pa še kak se najde). Ohišje iz eloksiranega aluminija je videti zelo kul, pa še trpežno je.
 

Dovolj zmogljiv


Gre za precej tanek in razmeroma lahek (okoli 1,4 kg) prenosnik s 13-palčnim zaslonom, zmogljivim prosecorjem intel core i5 osme generacije, 8 gigazlogi delovnega pomnilnika in poštenimi 512 GB hitrega SSD diska ter Intelovo integrirano grafično kartico UHD 620. Kot nalašč za prenosno pisarno, tudi katero ne tako strojno požrešno igro (malce starejšo, denimo) bomo lahko odigrali.


Trinajstpalčni zaslon polne visoke ločljivosti (1080p) se dobro izkaže tudi pri gledanju filmov s pestrimi barvami, odzivnostjo in kontrasti, in ker ni prevlečen s steklom, ga tudi močnejša svetloba ne moti, saj ni tako odseven. Tipkovnica je narejena za tipkanje, saj daje dovolj povratnega odziva, poleg tega je osvetljena, kar je vedno plus. Drsna ploščica je standardna, seveda pa je precej lažje delati z miško.
 

Dodatna zasebnost


Kar se tiče priključkov, smo nekje vmes: na desni strani sta dva klasična usb (3.1) vtiča, na levi pa vtičnica za napajanje, hdmi kabel, usb c in slušalke. Škoda, da nima ethernet priključka za mrežni kabel ali čitalnika sd kartic. Ima pa zanesljiv čitalnik prstnih odtisov, ki je vgrajen v tipko za vklop. Ko pritisneš nanj, si računalnik zapomni prstni odtis in po (hitri) postavitvi operacijskega sistema odklene profil ustreznega uporabnika. Poleg tega se gumb osvetli, ko se je treba identificirati.


Fina je tudi drsna plastika pri spletni kameri, s katero si zagotovimo zasebnost (saj veste, vohuni pa to). Baterija naj bi zdržala enajst ur dela, čeprav je realneje pričakovati kakšnih devet ur. Je pa fino, ker je priložen močnejši 65-vatni napajalnik, ki jo v eni uri napolni za 80 odstotkov.
 

Poštena cena


Lenovo thinkbook 13s-iwl je na voljo tudi v drugačnih kombinacijah (ram, shramba in grafika), a takšna, kot sem jo imel na testu, je v resnici najbolj smiselna. Ravno dovolj delovnega pomnilnika, velik in predvsem hiter SSD disk za shranjevanje, kar se tiče grafike, pa tudi z močnejšo izvedenko (AMD radeon 540X z 2 GB lastnega pomnilnika) tole ne bo igričarski prenosnik.


Zvočniki so povsem solidni, a čudežev kljub dejstvu, da so narejeni v sodelovanju z avdiofilsko družbo Harman Kardon, ne moremo pričakovati: visoki in srednji toni so v redu, basov kajpak ni. Cena se giblje tam nekje pri osmih stotakih, kar je za takšen računalnik povsem normalno, še posebno v ličnem aluminijastem ohišju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije