PODDRAŽITEV

Pozor, z marcem boste plačevali več

Med razlogi za povišanje so izpostavili rast stroškov zdravstvenih storitev zaradi višjih cen zdravstvenih storitev, višjih plač in dodatnih programov za skrajševanje čakalnih dob.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Mavric Pivk, Delo

LJUBLJANA – Zavarovalnici Vzajemna in Adriatic Slovenica, ki nudita dopolnilno zdravstveno zavarovanje, bosta z marcem povišali zavarovalno premijo na 31,97 evra oziroma 31,98. 

Kot je razvidno s spletne strani Vzajemne, bo povišana premija z marcem z zakonsko dovoljenim triodstotnim popustom znašala 31,01 evra. Usklajene premije bodo prvič obračunane konec februarja, saj se plačujejo v tekočem mesecu za naslednji mesec.

Mesečna premija za dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri Vzajemni zdaj sicer znaša 30,12 evra, s triodstotnim popustom pa 29,22 evra.

Stroški zdravstvenih storitev naj bi rasli

Vzajemna je lani znova zabeležila rast stroškov zdravstvenih storitev. V prvih enajstih mesecih leta 2018 so bili odhodki za škode dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v primerjavi z istim obdobjem v letu 2017 višji 5,5 odstotka. Zaradi rasti bo Vzajemna po prvih ocenah že tretje leto zapored zabeležila negativni izid pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. »Tudi za letošnje leto napovedi niso ugodne, saj je pričakovati še nadaljnjo rast stroškov. V letu 2019 je tako pričakovana šestodstotna rast odhodkov,« so zapisali.

Podražitev tudi pri Adriatic Slovenici

Podobno odločitev za zvišanje premije utemeljujejo pri Adriatic Slovenici. »Že vrsto let ugotavljamo, da se stroški zdravstvenih storitev in doplačila k tem storitvam višajo,« so zapisali. Napovedi vlade in Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) kot nosilca obveznega zdravstvenega zavarovanja kažejo, da bodo doplačila k zdravstvenim storitvam, ki so se v letu 2018 povečala za več kot pet odstotkov, naraščala tudi v letu 2019, zato so »po skoraj dveh letih ponovno primorani zvišati premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja«.

Nazadnje so pri Adiriatic Slovenici premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zvišali 1. decembra 2017 z 29,34 evra na 30,34 evra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije