UREDBA EU

Pozor, prihaja novost pri klicih v tujino

Od 15. maja letos bodo cene telefonskih klicev iz Slovenije v tujino omejene.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Od 15. maja letos bodo cene telefonskih klicev iz Slovenije v tujino omejene. V okviru enotnega digitalnega trga so evropski poslanci novembra lani potrdili junija sklenjeni dogovor, katerega pomemben del je omejitev, da maloprodajna cena domačih klicev v druge države EU od maja letos dalje ne bo presegla 19 centov na minuto (plus DDV) in da maloprodajna cena sporočila SMS ne bo presegla šestih centov za SMS (plus DDV).

Gostovanje kot doma

Bolj preprosto povedano to pomeni, da bomo po omenjenih cenah klicali iz Slovenije v ostale članice EU, cene druge članice EU v tretjo članico EU pa je že prej uredila uredba o gostovanju, ki je začela veljati s 15. junijem 2017 in je uveljavila koncept »gostovanja kot v domačem omrežju« (Roam Like at Home – RLAH) ter odpravila cenovne razlike med uporabo mobilne telefonije doma in v gostovanju znotraj EU.
 
To pomeni, da mora operater za odhodne in dohodne klice, SMS- in MMS-sporočila ter prenos podatkov uporabljati isti cenik, kot ga za te storitve uporablja v Sloveniji in ne more več zaračunavati dodatnih stroškov uporabnikom. Edina izjema, pri kateri lahko ponudniki storitev količinsko omeji uporabo storitev pri gostovanju v EU, je prenos podatkov v primerih »paketov z odprtim prenosom podatkov«. O tem, kakšna količina je glede na paket na razpolago, ponudnik storitev obvesti potrošnika v SMS-sporočilu ob prestopu meje ter ga opozori tudi, ko je ta količina dosežena.

Uredili še klice v tujino

Potrošniške organizacije so takrat opozarjale, da pa za klice iz domače države v tujino to pravilo ne velja, saj ne gre za gostovanje in so se klici kot do tedaj obračunavali po veljavnem ceniku operaterjev. Zato so sprejeli uredbo, ki bo začela veljati sredi maja letos in odpravlja tudi visoke cene za telefonske klice v katero od ostalih držav članic EU.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije