ZA STARŠE

Potrebujete varstvo? Takšne so cene varušk v Sloveniji

Iskanje prave osebe, ki bo pazila vašega otroka, ni enostavno. 
Fotografija: Varuška je lahko breme ali pa rešitev. Odvisno, kako pametni ste pri izbiri. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Varuška je lahko breme ali pa rešitev. Odvisno, kako pametni ste pri izbiri. FOTO: Shutterstock

Vzemite si čas za premislek, jo izprašajte in ji povejte, kaj pričakujete. Varuško pripeljite v družino izključno za to, da skrbi za otroka. V Sloveniji imate kar nekaj načinov, kako poiskati pravo varuško. Na spletu smo poiskali nekaj primerov in cenikov za različne termine in starostne skupine.

Zelo pomemben je jasen dogovor med varuško in družino. Ključne so iskrene želje in pričakovanja obeh strani, ki jih je treba izraziti že na prvem srečanju. Varuška pride v družino, da skrbi za otroka, ne da se ukvarja z gospodinjstvom. Njene naloge naj bodo zato vezane izključno na varstvo otroka, z izjemo opravil, ki so samoumevne pri varovanju, npr. priprava obrokov za otroka, pomivanje, pospravljanje za otrokom ipd.

Obstaja enotna baza

Na spletu obstaja posredovalna agencija, v kateri so zbrane varuške v enotni bazi. Lahko si ustvarite profil, obkljukate svoje zahteve in poiščete primerno varuško za svojega otroka. Iskanje in posredovanje varuške se zaračuna v višini 42 EUR za občasno varstvo (npr. nekajkrat na mesec) in varstvo v zadnjem trenutku ('last minute') oziroma 56 EUR za redno varstvo (npr. vsak dan) in varstvo v tujini. 

Nekatere varuške imajo tudi samostojne spletne strani. Tam se cene gibljejo od 11 do 15 evrov na uro za varstvo, odvisno od trajanja in termina. Pri nekaterih varuškah je cena mesečnega varstva 320 evrov (in doplačilo za hrano). Urna postavka se giblje od okoli 9 evrov na uro, odvisno od termina.

Najzanesljivejša pot: sorodniki in prijatelji

Sorodnike in ožji krog prijateljev večinoma mirne duše označimo za preverjen kader. Te ljudi poznamo in vemo, da nam bodo otroka zagotovo 'vrnili' na domači naslov. Cene za varstvo se gibajo od 5 do 7 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije