NENAČRTOVANI POROD

Porod doma: kako ukrepati in kaj je pomembno

Če nosečnica ob popadkih ne more do porodnišnice, mora najprej ostati mirna in prisluhniti svojemu telesu ter se nato primerno odzvati.
Fotografija: Ostanite mirni in zbrani. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ostanite mirni in zbrani. FOTO: Thinkstock

Obdobje nosečnosti je eno najbolj nepredvidljivih v življenju ženske. Čeprav si želimo, da bi šlo vse po načrtu, se včasih vse ne izteče po pričakovanjih. Uganiti točen prihod novorojenčka na svet je skoraj nemogoče in predvideni datumi poroda lahko odstopajo za več dni ali celo tednov. Kaj storiti, če se porod začne doma in nam ne bo uspelo priti do porodnišnice. Tukaj je nekaj nasvetov.

Katere stvari, pripomočke potrebuje porodnica?

Za novorojenčka (pri zreli nosečnosti) je treba pripraviti tri mehke pleničke. Z njimi popivnate, odstranite plodovnico in sluz, ki lahko ostane na koži, posušite lasišče. Pokriti ga je treba s pleničko in z veliko brisačo, da ne pride do podhladitve. Če otrok zajoka in postaja vse bolje rožnate barve, je najbolje, da ga golega položite na prsi, zato da začne sesati mleko, in ga pokrijete. Hitro pristavljanje ni pomembno samo za otroka, ampak tudi za tretjo porodno dobo, kar pomeni, da se začne izločati oksitocin, zato se krči maternica in pride do hitrejšega odluščenja in porajanja posteljice.

Po 15 do 20 minutah ali še več se lahko prekine popkovina. Za to naj bodo pripravljeni bombažni trakec in škarje. Porodnica lahko sama (ali pa to stori kdo drug) na popkovino, ki je dolga približno 50 cm, namesti prvi trakec stran od otroka približno od 15 do 20 cm in ga z občutkom zaveže dvakrat, da se je ne prereže, nato po 10 cm zaveže naslednji trakec, vmes prereže s škarjami, ki so očiščene z alkoholom. Nato porodi še posteljico, ki jo morate obvezno shraniti do prihoda zdravniške pomoči.

Če je ob njej še nekdo, kako ji lahko pomaga?

Oseba, ki je ob porodnici, ji lahko veliko pomaga, a vse skupaj je odvisno, kako se porod začne in konča. Če gre za t. i. hitri porod, se vsi, ki so zraven, prestrašijo, porodnica pravzaprav ostane sama in se mora odzvati na pravi način na to, kar popadki in situacija zahtevajo od nje v danem trenutku. Če gre za porod, ki se stopnjuje s popadki in traja nekaj ur, je lahko oseba, ki je poleg, porodnici v psihično podporo s spodbujanjem in z bodrenjem, s fizično z masažo, ki ji gode, lahko ji prinaša tople obkladke, pijačo in hrano, ki ji ugajata.

Predvsem pa si zapomnite eno. Četudi boste morali roditi doma, ostanite mirni in zbrani, prisluhnite svojemu telesu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije