HRANJENJE DOJENČKOV

Pet mitov o hranjenju po steklenički

Vsem mitom ni treba verjeti.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay

Novopečene mamice so pogosto bombardirane z raznimi nasveti ali prepričanji, ki jim lahko otežijo življenje. Številni miti o materinstvu, ki jim ni treba povsem verjeti, se nanašajo na hranjenje otroka po steklenički.
 
Katie Ferraro, dietetičarka in specialistka za prehrano dojenčkov ter profesorica na Univerzi Kalifornija, je za revijo Motherly razbila pet mitov.
 
Mit 1: vsaka steklenička je dobra
Niso vse stekleničke narejene enako. Mnogi starši čutijo tesnobo, če njihov otrok zavrača stekleničko, kar je še posebej stresno, če se mama vrača v službo. Ferrarova pravi, da je treba otroku dati dovolj časa, da se privadi na novi način prehranjevanja. Otroci naj bi potrebovali dva do štiri tedne, da eksperimentirajo s steklenico.
 
Mit 2: otroka hraniš z materinim ali pa z adaptiranim mlekom
Pogost mit je, da se mora otrok hraniti na samo en način. »V resnici lahko otroke hranimo kombinirano, kar pomeni, da se uporablja tako materino kot tudi adaptirano mleko. Prednost takega načina prehranjevanja je, da otrok dobiva vse prednosti materinega mleka, mati pa lahko otroku zagotovi dovolj hrane z umetnim mlekom,« odgovarja Ferrarova.

Mleko v prahu. FOTO: Getty Images/istockphoto
Mleko v prahu. FOTO: Getty Images/istockphoto
Mit 3: s čiščenjem stekleničk je veliko dela

Današnje stekleničke se lahko perejo v pomivalnem stroju, obstajajo pa tudi različne vrste sterilizatorjev stekleničk, ki olajšajo delo. Stekleničko je treba umiti in sterilizirati pred prvo uporabo, ne pa s čiščenjem pretiravati. Nekateri pediatri priporočajo sterilizacijo do tretjega otrokovega meseca, nekateri do prvega leta. Sterilizacija na štedilniku oziroma kuhalni plošči je najcenejša in najpreprostejša. Najprej operete dudo in stekleničke in jih daste v velik lonec, poln vode. Stekleničke morajo biti povsem prekrite z vodo. Ko voda zavre, pustite stekleničke notri še pet do deset minut. Stekleničke poberete iz vode npr. z vilicami in jih daste na čisto površino ter počakate, da se posušijo na zraku.
 
Mit 4: adaptirano mleko povzroča kolike
Kolike, krčevite bolečine v trebuhu, se pojavljajo pri skoraj tretjini otrok. Pogosto je mišljenje, da se krči pojavijo, ko otrok pije adaptirano mleko zaradi dodatnega zraka, ki ga dobi zaradi hranjenja po steklenički, vendar so kolike pri otrocih, hranjenih po steklenički, enako pogoste kot pri dojenih otrocih. Vzrok kolik pri dojenčkih ni pojasnjen, nekatere novejše študije pa nakazujejo, da je povezan s pomanjkanjem bakterije Lactobacillus acidophilus, zato nekatere priporočajo uporabo probiotikov, ki vsebujejo to bakterijo.
 
Mit 5: stekleničke so edino, kar lahko uporabljaš prvo leto
Stekleničke se uporabljajo prvih šest mesecev, po tem dojenčki začenjajo uporabljati kozarce oziroma skodelice. »Čeprav ne potrebujejo vodo ali dodatno tekočino, je to prelomnica v hranjenju, ki pomaga v razvoju otroka, tudi pri razvoju govora,« pojasnjuje Ferrarova.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije