PREVARE

Pazite se goljufije, s katero želijo do vašega denarja

Sporočila vam ne pošilja vaš direktor.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Erik Snyder, Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Erik Snyder, Getty Images

NOVA GORICA – Policisti PU Nova Gorica preiskujejo poskuse spletnih goljufij, v katerih so storilci z uporabo ponarejenih e-sporočil skušali prepričati zaposlene v gospodarskih družbah, da jim sporočilo pošilja odgovorna oseba (direktor) družbe in da naj na tekoči račun nekaterih družb, praviloma v tujino, nakažejo večjo količino denarja. 

Storilci svoja dejanja izvršujejo tako, da na elektronski naslov računovodstva oziroma tajništva podjetja pošljejo lažno elektronsko sporočilo. Če prejemnik sporočila ne preverja pristnosti pošiljatelja oziroma zaglavja (header) elektronske pošte, je lažno elektronsko sporočilo videti kot pravo, takšno, kot bi ga na primer poslal direktor ali drug vodstveni delavec podjetja 'napadene' družbe ali zavoda. 
 

Iz tujine na slovenske e-naslove


V sporočilih običajno zaprošajo za preverjanje stanja finančnih sredstev na računu družbe in možnosti plačila. Posredujejo tudi vse potrebne podatke prejemnika nakazila. Omenjene spletne goljufije so znane tudi pod imenom 'direktorske prevare' (angl. CEO fraud), pri kateri napadalec zaposlenemu v podjetju pošlje e-sporočilo, ki naj bi prihajalo od direktorja ali druge vodilne osebe v podjetju. Tovrstni način izvrševanja kaznivih dejanj je razširjen po vsem svetu.
 
Kriminalistična preiskava teh primerov poteka zaradi sumov goljufije in zlorabe osebnih podatkov. Dosedanje ugotovitve kažejo, da so IP-naslovi, s katerih so poslana lažna sporočila, v  tujini, sporočajo iz PU Nova Gorica. Opozarjajo še, naj takšne pošte prejemnik ne odpira.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije