SPREMEMBE

Paketi NLB: bralcu smo izračunali, koliko bo plačeval po novem

Nova paketna ponudba največje slovenske banke se mu je zdela hudo draga. Pa smo na njegovem konkretnem primeru izračunali, koliko ga je banka stala po starem in koliko po novem. Rezultat je presenetil celo njega.
Fotografija: Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Arhivska fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Pri največji slovenski banki NLB so se odločili za uvedbo paketne ponudbe. Mnogi so to izvedeli prek obvestila banke, ki so ga prejeli, presenetil pa jih je predvsem znesek ob paketih, ki so jim jih ponudili. Našemu bralcu so, denimo, predlagali paket Aktivni, za katerega mesečno nadomestilo znaša 9,4 evra.

Bralec je bil zgrožen, češ, kako veliko denarja je to. Mi smo ga nato zaprosili, da nam posreduje izpisek vseh stroškov, ki jih ima z banko. Zbrali smo jih v tabeli, rezultat pa je našega bralca presunil.
 

To so mu ponudili


Paket Aktivni, ki so mu ga predlagali, ga stane 9,40 evra. V tem paketu bo brez dodatnega izdatka, saj je to že vključeno v ceno mesečnega pavšala, plačeval položnice prek spleta (UPN-nalogi in trajniki), dvakrat mesečno dvignil denar na bankomatu druge banke brez provizije (od tretjega dviga naprej ga bo to stalo 0,55 evra na dvig), uporabljal spletno banko Klik, dobil v uporabo kartico z odloženim plačilom in tudi o dogajanju s stanjem na njej bo obveščen (SMS-Alarm).
 

Kako je po starem


Bralec, ki nam je šel na roko, nam je odstopil bančne izpiske za tri zaporedne mesece, tako smo iz njih izračunali mesečno povprečje, ki je bolj realna slika njegovega obnašanja:
  • stroški vodenja računa so znašali 2,6 evra,
  • za položnice in trajnike je v povprečju zapravil 2,71 evra (tri položnice ima na trajnik, prek spleta in UPN-naloga pa poravna od štiri do šest položnic),
  • dvigi na bankomatu so ga stali 2,75 evra (mesečno jih opravi v povprečju pet),
  • spletna banka: 0,75 evra,
  • uporaba Vise: 2,08 evra (dvanajstina letne naročnine, ki po podatkih bralca znaša 25 evrov).
  • SMS-obveščanje za kartico z odloženim plačilom – 1 evro.

Vse zgoraj navedeno znese povprečnih 11,89 evra na mesec. 
 

Kakšna bo razlika


Iz zgoraj navedenega je razvidno, da bo v paketu Aktivni imel skoraj vse storitve že vključene v mesečni pavšal, razen dvigov na bankomatih drugih bank. Teh v povprečju opravi pet na mesec, medtem ko sta v paketu le dva brezplačna. Preostale tri mu bodo torej zaračunali 0,55 evra za vsakega – skupaj 1,65 evra. Če to prištejemo mesečnemu pavšalu, to pomeni pod črto 11,05 evra na mesec.

Če primerjamo stanje po starem in po novem, bo razlika znašala 0,84 evra na mesec. In to v korist novega paketa. Moramo pa dodati, če bi se bralec izognil dviganju denarja na bankomatih drugih bank (tako rekoč tretjina bankomatov po Sloveniji je v lasti NLB), bi bil novi paket zanj dražji (njegovi izdatki z bančnimi storitvami bi namreč znašali 9,14 evra na mesec, medtem ko stane mesečno nadomestilo za novi paket 9,40 evra).
 

Bi se izplačalo vzeti drug paket?


Vprašali smo se tudi, ali bi bilo bolj smiselno spremeniti paket v cenejšega, v Osnovnega. Mesečni pavšal znaša 4,99, vključuje letno naročnino za Karanto (bralec sicer uporablja kartico Visa, a, recimo, da se je temu pripravljen prilagoditi). Plačevanje položnic prek spletne banke bi ga stalo 0,40 evra, trajnikov 0,28, dva dviga na bankomatu sta brezplačna (od tretjega naprej po 0,55 evra za dvig), za Klik bi moral doplačati 0,75 evra, SMS-Alarm pa bi ga stal 1,10 evra na mesec. Skupaj bi to po našem izračunu naneslo skoraj 14 evrov, kar pomeni, da bi bil ta paket zanj neugoden.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije