NAKUPI

Opozorilo: ne pustite se zavesti, to je nateg

Objavljeno 09. februar 2019 20.51 | Posodobljeno 09. februar 2019 22.17 | Piše: Ma. M.

Želite kupiti poceni obleko ali obutev znanih blagovnih znank? To vam zdaj ponuja facebook. A ne nasedajte, gre za prevaro.

Pazite, kaj všečkate na družbenem omrežju. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Na facebooku zadnje tedne kroži zanimiva reklama, ki ponuja velike popuste za obleko in obutev svetovno znanih blagovnih znamk. Ampak nikar ne kupujte na teh spletnih straneh, saj vam bodo le pobrali denar, izdelkov pa ne boste dobili.

Kaj svetujete uporabnikom facebooka v tem primeru?

Če uporabniki opazijo, da nekdo brez njihove vednosti objavlja v njihovem imenu, naj preverijo, katere aplikacije imajo dostop do njihovega facebook profila (meni Nastavitve, Aplikacije in spletna mesta), nato pa naj še preventivno ponastavijo spletni brskalnik na tovarniške nastavitve, s čimer izbrišejo vse morebitne zlonamerne razširitve. Če uporabniki opazijo, da so označeni v teh objavah, pa naj osebo, ki jih je označila, o tem obvestijo. Sporno objavo pa lahko tudi prijavijo na Facebook (meni Možnosti, Pošlji povratno informacijo ali prijavi fotografijo).

Na slovenski SI-CERT smo strokovnjake za kibernetsko varnost povprašali, kako ravnati v teh primerih.
 
»Včasih je težko na hitro ugotoviti, ali gre pri neki objavi za poskus goljufije. Eden izmed najboljših indikatorjev je to, da take objave sploh nismo pričakovali, od nas pa želi neko hitro ukrepanje ali pa nam obljublja nemogoče. Če je nekaj preveč lepo, da bi bilo resnično, potem verjetno ni resnično,« pravi Tadej Hren iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost.

image
Lažne strani, ki jim ne nasedajte! FOTO: Facebook, posnetek zaslona
Ali lahko že všeček take strani pomeni grožnjo za nas? Za vdor v naše profile? Računalnike? »Če to objavo zgolj všečkamo, to ne predstavlja kakšne grožnje v smislu zlorabe računalnika ali profila, je pa treba biti tu previden. V tem konkretnem primeru objava vodi zgolj do slike, ki sama po sebi ni zlonamerna. Dostikrat pa se zgodi, da take objave vodijo do spletne strani, ki poskuša naš računalnik okužiti z virusom. Velja splošno pravilo, da na neobičajne objave, ki jih nismo pričakovali, ne klikamo.«

Zakaj se tovrstne objave pojavijo prav na našem profilu? »Za zdaj še ugotavljamo, kako prihaja do širjenja te konkretne objave. V takih primerih gre sicer skoraj vedno za zlonamerno razširitev v brskalniku (t. i. add-on), ali pa za facebook aplikacijo, ki smo ji kdaj v preteklosti dovolili, da lahko objavlja v našem imenu. V obeh primerih lahko govorimo o zlonamerni programski kodi, ki pa se nahaja na takih mestih, kjer antivirusi ne iščejo in je zato ne morejo onemogočiti.«
Deli s prijatelji