ZDRAVSTVENA TVEGANJA

Očetje, pozor: zdravje otroka je »ekipni šport«

Starejši ko je oče, večja je možnost za prirojene napake otrok.
Fotografija: Tudi očka naj bo mlad. FOTO: Ridofranz Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Tudi očka naj bo mlad. FOTO: Ridofranz Getty Images/istockphoto

V družbi se je uveljavilo prepričanje, da morajo le ženske dovolj zgodaj ustvariti družino. A to ne velja le zanje. Nove raziskave so pokazale, da so v zdravstvena tveganja za prirojene bolezni in nepravilnosti otrok s svojo starostjo vpleteni tudi očetje. Tako bi tudi moški morali očetje postati že do 35. leta, trdijo strokovnjaki.

Raziskava, ki so jo izvedli med 40 milijoni otrok, je pokazala, da se je število komplikacij pri rojstvu začelo povečevati, odkar se viša starostna meja očetov. Vse več je namreč moških, ki prvega otroka dobijo v poznih tridesetih, pa tudi tistih, ki so očetje po 45. letu.

Očetje bistveno vplivajo na zdravje otrok. FOTO: Getty Images/istockphoto
Očetje bistveno vplivajo na zdravje otrok. FOTO: Getty Images/istockphoto
»Znanstveniki so doslej proučevali le dejavnike, ki na zdravje otroka vplivajo z materine strani. Ta raziskava pa kaže, da je zdravje otroka 'ekipni šport' in da nanj lahko pomembno vpliva tudi starost očeta,« je o raziskavi, ki jo je objavil British Medical Journal, povedal Michael Eisenberg z univerze Stanford.

Možnosti za prirojene nepravilnosti se tako močno povečujejo tudi po očetovem 35. letu, še bolj pa po 40. ali 50. letu. »Gre za to, da z vsakim letom moški akumulira dve novi mutaciji v DNK svojih semenčic,« so še razložili znanstveniki. Tako naj bi otroci očetov, starih od 35 do 44 let, imeli kar pet odstotkov več možnosti za prirojeno napako kot pa otroci očetov, starih od 25 do 34 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije