ZAMUDA

Obljuba dela dolg: kje se je zataknilo in zakaj je še vedno nimamo?

V Sloveniji bi potrošniki že morali imeti možnost dostopa do spletne aplikacije Goriva.si, a te za zdaj še ni. Na pristojnem ministrstvu pravijo, da bo javnosti na voljo do konca februarja.
Fotografija: Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Z (delno) liberalizacijo cen goriva v Sloveniji je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo napovedalo, da bo zaživela spletna stran www.goriva.si, na kateri bi lahko potrošniki preverjali veljavne maloprodajne cene goriva. Delovati naj bi začela 30. januarja letos. Danes smo 27. februarja, pa stran še vedno ne deluje. Kje se je zalomilo?

Razvoj konkurence

Za tovrstno aplikacijo so se odločili, ker v Sloveniji nimamo sistema sprotnega spremljanja maloprodajnih cen naftnih derivatov na bencinskih servisih. Vsako spremembo cen goriva bi ministrstvu javljali distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci, prek spletne aplikacije pa bi bili nato potrošniki v vsakem trenutku seznanjeni s cenami naftnih derivatov na posameznem bencinskem servisu. Na ministrstvu ocenjujejo, »da ima kakovostno informiranje potrošnikov o cenah znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej kaže pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spada pogonsko gorivo. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tudi tiho dogovarjanje o cenah«.

Spletna stran še vedno ne deluje. FOTO: posnetek zaslona
Spletna stran še vedno ne deluje. FOTO: posnetek zaslona

Datum premaknili

​Odredba o podatkih bi morala začeti veljati 30. januarja, z njeno veljavo pa naj bi začela delovati tudi spletna stran, ki bi prikazovala veljavne cene na vseh bencinskih servisih v Sloveniji. A roke je ministrstvo nato nekoliko umaknilo. »Prvotno smo načrtovali, da bo odredba o podatkih, ki so jih distributerji naftnih derivatov in drugi zavezanci dolžni zagotavljati ministrstvu, začela veljati s 30. 1. 2019. Zaradi usklajevanja z vsemi deležniki in napak v delovanju sistema spletne strani smo bili primorani začetek veljavnosti odredbe zamakniti za 14 dni, saj menimo, da zamik začetka veljavnosti ne bo bistveno vplival na stanje na trgu naftnih derivatov. Odredba bo tako začela veljati s 15. 2. 2019.« Dodali so še, da je odredba podlaga za delovanje spletne strani, vendar pa dokler ne začne veljati, zavezanci niso dolžni posredovati relevantnih podatkov. To pomeni, da se zavezanci še niso seznanili s sistemom in še niso začeli testnega obdobja. »S 15. 2. 2019 so torej zavezanci dolžni posredovati relevantne podatke in lahko začno testirati spletno stran. Načrtujemo, da bo spletna stran dostopna državljanom že do konca februarja,« še pojasnjujejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije