POZNA NOSEČNOST

Nosečnost po 35. letu: kakšna so tveganja?

Za zanositev po 35. letu starosti se ženske lahko odločijo, saj tveganja niso velika in se ob primernem spremljanju razvoja otrok lahko razvije povsem normalno.
Fotografija: FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images, Istockphoto

Kdaj je prava starost za zanositev? Povprečna starost mater ob rojstvu vseh otrok je v Sloveniji znašala 30,9 leta. Nekdaj so bile nosečnice nad 35. letom skoraj samodejno uvrščene v kategorijo zelo tveganih nosečnosti. Danes večinoma ni več tako, čeprav nekateri zdravniki še vztrajajo pri napačnem prepričanju. Zdravniška zaskrbljenost za »starejše nosečnice« se je počasi zmanjševala zaradi vedno večjega števila starejših žensk, ki so rodile.

Lahko pride do zapletov

Višja starost nosečnice pa vseeno poveča tveganje za nekatere zaplete. Verjetnost spontanega splava že v prvem trimesečju je večja, če je nosečnica starejša. Vemo, da je pri njih večja možnost za povišan krvni tlak, nosečnostno sladkorno bolezen, trombozo, tudi zastoj rasti ploda in prezgodnji porod sta pogostejša. 

Z razvojem ultrazvoka in genetskim posvetovanjem je mogoče opraviti presejalne teste za ugotavljanje kromosomskih nepravilnosti, in če se izkaže, da so prisotne, ženski ponudijo možnost, da se odloči za prekinitev nosečnosti. Tveganje za splav v prvem trimesečju nosečnosti se poveča pri ženskah, starejših od 35 let. Če želite, lahko po zgodnjem splavu spet poizkusite zanositi.

Večje število carskih rezov

Eno od tveganj, s katerim se soočajo starejše nosečnice, je število carskih rezov, ki se podvoji, vendar so ti skoraj elektivni, torej načrtovani in ne nujni. Tveganja za nekatere zaplete so večja pri ženskah, starih 35 let ali več, vendar so zmerna. Večino je mogoče obvladati z ustrezno skrbjo med nosečnostjo in porodom ter v času po njem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije