PAMETNI TELEFON

Nizkocenovna galaksija

Samsung galaxy J6 se lahko pohvali z amoled zaslonom, ki pa mu manjka nekaj pikslov.
Fotografija: J6 ima res dober zaslon, a le malo pikslov. FOTO:: Staš Ivanc
Odpri galerijo
J6 ima res dober zaslon, a le malo pikslov. FOTO:: Staš Ivanc

Južnokorejski Samsung ne izdeluje le tistih vrhunskih in s tem tudi pošteno dragih pametnih telefonov, ampak s svojo ponudbo pokriva ves cenovni in zmogljivostni spekter. Poleg srednjega razreda A je na voljo tudi t. i. vstopni razred J, ki je dobil novega junaka, imenovanega J6, ki se je že začel prodajati tudi v naših logih, in sicer za priporočenih 279 evrov. Seveda ga bodo operaterji ponujali po nižjih cenah z vezavo.
 

Fin zaslon


Glavni adut ličnega samsunga galaxy J6 je kajpak njegov super amoled zaslon s 5,6-palčno diagonalo, ki se povrhu postavlja s trendovskim razmerjem stranic 18,5:9. Barve so živahne, črnina odlična, da o kontrastih niti ne govorimo. Svetilnost je tudi dobra, ločljivost pa tako-tako, saj ima le 720 x 1480 pik, kar je razočaranje v primerjavi s konkurenco, ki se postavlja s 1080 pikami na krajši stranici zaslona. Pa še eno hecno pomanjkljivost ima sicer odlični zaslon: J6 ne pozna samodejnega uravnavanja svetlosti zaslona, kar je malce zoprno pri prehajanju iz svetlega v temen prostor in obratno. A če se vrnemo malce nazaj: videoposnetki in fotografije bodo na tem zaslonu videti odlično. (V resnici bodo na dobro nastavljenem računalniškem zaslonu videti opazno slabše.)

Zadnja stran ni pretirano občutljiva za mastne prste. FOTO:: Staš Ivanc
Zadnja stran ni pretirano občutljiva za mastne prste. FOTO:: Staš Ivanc

Procesor bi lahko bil boljši


Večino drobovja si J6 deli z lanskim bratom J5: v obeh tiktaka Samsungov osemjedrni procesor exynos 7870, katerega jedra šibajo s frekvenco 1.6 GHz, pri grafičnih opravilih pa mu pomaga Mali-T830 MP1. Saj telefon deluje povsem zadovoljivo, utrudi se le pri strojno zahtevnejših igrah, a konkurenca tudi v tem cenovnem razredu ponuja že boljše procesorje. Delovnega pomnilnika je za 3 GB, notranje shrambe pa je na papirju 32 GB, v resnici pa operacijski sistem android oreo 8.0 (s Samsungovim uporabniškim vmesnikom experience UI 9.0) in prednaložene aplikacije zasedejo toliko prostora, da je prostega pomnilnika le za kakšnih 21 gigabajtov. Na srečo J6 poleg dveh sim-kartic sprejme tudi spominsko sd-kartico do velikosti 256 GB. Glavna kamera s 13 MB in odprtjem zaslonke f/1,9 je podnevi prav solidna, v temnejših razmerah pa hitro poklekne. Prednja kamera z 8 MP je čisto okej za selfieje in obvlada tudi (programsko) zamegljevanje ozadja za boljši umetniški učinek.
 

Dobra baterija, toda ...


Baterija s kapaciteto 3000 mAh brez težav zdrži dan ali dan in pol, a kaj ko ne pozna hitrega polnjenja, tako da se polni kar nekaj ur. Torej se bo telefon moral polniti predvsem ponoči. Čitalnik prstnih odtisov je postavljen na hrbtno stran, morda malce preblizu kamere, a deluje brez težav, J6 pa obvlada tudi prepoznavanje obraza, ki zanesljivo deluje le pri dobri svetlobi. Ker so čitalnik prstnih odtisov prestavili na hrbtno stran, ima prednja stran prijetno tanke robove, telefon pa kljub velikemu zaslonu lepo sede v roko. Samsung je poskrbel tudi za dober zvok, še posebno prek slušalk. Ima pa Samsungov uporabniški vmesnik na J6 prikupno funkcijo, imenovano chat-over-video (klepet nad videom), kar bo še posebno cenila večopravilnostna mlajša generacija, saj to v praksi pomeni, da se okence za sporočanje (različnih aplikacij) pojavi v polprosojni obliki nad tekočim videom, kar pomeni, da ni treba ustavljati oziroma prekiniti ogleda videa, da bi lahko nekomu nekaj odpisali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije