Nekateri hočejo PIN

Zlorabe brezstičnih kartic so redke, a nekateri Slovenci bi radi tudi za nižje zneske obdržali vnos osebne identifikacijske številke.
Fotografija: Brezstično je mogoče brez PIN-številke plačati blago v vrednosti do 25 evrov, kar pa ni pogodu vsem komitentom. FOTO: Ljubo Vukelič
Odpri galerijo
Brezstično je mogoče brez PIN-številke plačati blago v vrednosti do 25 evrov, kar pa ni pogodu vsem komitentom. FOTO: Ljubo Vukelič

Zlorabe brezstičnih kartic so po informacijah bank in izdajateljev kartic izjemno redke, a nekateri potrošniki si želijo plačevanje zneskov do 25 evrov brez vnosa PIN-številke izključiti. Katere banke to svojim komitentom omogočajo, so preverili na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Banke in hranilnice so vprašali, ali imajo njihovi komitenti možnost, da plačila brez vnosa številke PIN nastavijo na 0 evrov in s tem onemogočijo morebitne zlorabe, zaradi katerih bi tat ali najditelj kartice lahko opravil plačila brez številke PIN. Večina bank to omogoča brezplačno, obstajajo pa tudi izjeme.
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so prepričani, da bi vse banke morale dati komitentom možnost izbire. FOTO: Blaž Samec
Na Zvezi potrošnikov Slovenije so prepričani, da bi vse banke morale dati komitentom možnost izbire. FOTO: Blaž Samec

Na Abanki ni mogoče izključiti brezstične funkcionalnosti, prav tako ni mogoče naročiti kartice brez nje. V Delavski hranilnici vam v tem primeru izdajo kartico, ki se uporablja stično, v LON pa tega ne omogočajo. Na naši največji banki NLB je to treba urediti v poslovalnici, pri banki NKBM pa je znesek brezstično plačilo brez vnosa PIN-številke določijo kartični sistemi, zato ga ne morejo spremeniti na 0. Pri Sberbank vam prvič to storijo brezplačno v poslovalnicah in brezplačno v mobilni banki, pri SKB pa je to mogoče samo za debetno kartico prek spletne banke.


Le nekaj bank možnosti izključitve plačila brez vnosa PIN-številke ne omogoča, zato se na ZPS sprašujejo, zakaj, saj so prepričani, da bi vse banke morale dati svojim komitentom možnost izbire. Čeprav smo Slovenci brezstično tehnologijo zelo dobro sprejeli in jo radi uporabljamo, to še ne pomeni, da si jo želijo v svojih denarnicah prav vsi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije