TEST ZIMSKIH PNEVMATIK

Ne pozabite na menjavo pnevmatik: za dve odsvetujejo nakup (FOTO)

Pnevmatike lahko menjate tudi v drugi občini.
Fotografija: Vulkanizerji nemoteno opravljajo svoje delo. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Vulkanizerji nemoteno opravljajo svoje delo. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Danes je 15. november, datum, ki ga zakon določa kot dan, ko morajo vozniki poskrbeti, da so na njihovih jeklenih konjičkih nameščene zimske pnevmatike oziroma ustrezna zimska oprema. Letne pnevmatike morajo zamenjati zimske oziroma morajo imeti v vozilu snežne verige, če še naprej vozijo z letnimi. Da bi za vaš avtomobil izbrali najboljše, smo preverili, kaj svetujejo na AMZS. Tam so naredili test kar 28 zimskih pnevmatik.

»Na letošnjem testu zimskih pnevmatik smo preskusili 15 pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 in 13 pnevmatik dimenzije 235/55 R 17. Rezultati so bili znova zelo raznoliki - nekaj preskušenih pnevmatik je dobilo oceno zelo dobro oziroma zelo priporočljivo, večina pa je dobila oceno dobro oziroma priporočljivo. Na letošnjem testu sta le dve pnevmatiki dobili oceno slabo, kar pomeni, da odsvetujemo njun nakup,« so zapisali na AMZS.

Pri nakupu pa naj ne bo odločilna le najboljša skupna ocena. »Pnevmatike izberite glede na vaš vozniški slog in na vozniške navade. Če se vsak vikend zapeljete do vaše počitniške hišice v hribih, poiščite pnevmatike z dobrimi lastnostmi v snegu in na ledu, če pa tudi pozimi večino kilometrov prevozite po avtocestah, poiščite pnevmatike z dobrimi lastnostmi na mokrem in morda z manjšo porabo goriva ali majhno obrabo,« svetujejo.

Med 15 pnevmatikami dimenzije 205/55 R 16 H jih je pet dobilo oceno zelo priporočljivo (svetlo zelena barva), sedem oceno priporočljivo (rumena barva), ena oceno priporočljivo z omejitvami (oranžna barva), dve pnevmatiki pa najslabšo oceno ni priporočljivo (rdeča barva).

AMZS test zimskih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 H. FOTO: Amzs
AMZS test zimskih pnevmatik dimenzije 205/55 R 16 H. FOTO: Amzs

Edini pnevmatiki z oceno slabo na letošnjem testu sta pnevmatiki king meiler winter tact WT81 in tristar snowpower HP. Kot pišejo v AMZS, ima pnevmatika king veliko težav na mokri in suhi cesti ter ni udobna. Se je pa obnovljena pnevmatika dobro odrezala na snegu in pri obrabi - z njo lahko prevozimo več kot 45.000 kilometrov, je navedeno.

Med 13 preskušenimi pnevmatikami dimenzije 235/55 R17 je le ena odrezala dovolj dobro za skupno oceno zelo priporočljivo (svetlo zelena), enajst pnevmatik pa je zaradi slabosti pri nekaterih merilih dobilo oceno priporočljivo (rumena barva). Ena preskušena pnevmatika je dobila oceno priporočljivo z omejitvami (oranžna barva).

AMZS test zimskih pnevmatik dimenzije 235/55 R17. FOTO: Amzs
AMZS test zimskih pnevmatik dimenzije 235/55 R17. FOTO: Amzs

Pnevmatike lahko menjate v drugi občini


Prehajanje občin je za dovoljeno za obisk vulkanizerja, za dostop do storitev registracije vozil, tehničnih pregledov in zavarovanja ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa. Prav tako lahko vozniki občinske meje prestopijo za obisk servisnih delavnic za popravila in vzdrževanja motornih vozil, če stranka nima možnosti tega opraviti v svoji občini. NA AMZS pa opozarjajo, da je treba v kateremkoli primeru nujnost prehoda občinske meje dokazati z osebno izjavo, ki je dostopna na spletni strani AMZS in dokazilom, ki se nanaša na potrebo po registraciji oziroma zavarovanju in tehničnemu pregledu vozila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije