MITI

Nasveti o polnjenju telefonov, ki ne držijo

Kolikokrat ste že slišali, da telefona ne smete polniti vso noč in da polnilnik ne sme biti ves čas v vtičnici?
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

Polnjenje mobilnikov in prenosnih računalnikov je eno izmed opravil, s katerim se ukvarjamo vsak dan. Trajanje baterije pa je težava, ki muči prav vse. Poznamo številne nasvete, kako ohraniti baterijo čim dlje pri življenju in kako jo polniti, da to zagotovimo. Ampak kateri od njih so točni? 

1.     Ne polnite mobilnikov čez noč
Tega nasveta vam ni treba več upoštevati, saj imajo telefoni zdaj vgrajene litijevoionske baterije. Te se prenehajo polniti, ko dosežejo 100 odstotkov, zato se vam ni treba bati, da jo boste s celonočnim polnjenjem uničili. Edino, kar se vam pri tem lahko zgodi, je, da se vaš telefon pregreva. Zaradi tega tovrstno polnjenje ni najboljša ideja za prav vsako noč.

2.     Mobilnik se mora popolnoma izprazniti
Litijevoionske baterije imajo omejeno število polnjenj. En cikel polnjenja pomeni, da baterijo napolniš od 0 do 100 odstotkov. Če jo pričneš polniti, ko je še 90-odstotno napolnjena, izgubiš ves cikel. Strokovnjaki pa še priporočajo, da bo baterija zdržala dlje, če jo ohranjate napolnjeno od 40 do 80 odstotkov.  

3.     Polnilnik ne sme biti ves čas v vtičnici
Verjetno nas ima večina navado imeti polnilnik kar v vtičnici, tako vsaj vedno vemo, kje je. Tam pa ni varen ob udaru strele, kar bi lahko povzročilo požar, vendar pa se to predvsem v mestih zgodi zelo redko. Seveda pa polnilnik v vtičnici ni dobra ideja, če vaša hiša nima ozemljitve, če imate hišne ljubljenčke, če vašim sosedom toči voda in če se vam pregreva – v tem primeru ga zamenjajte z novim.

4.     Prenosnik se bo prej pokvaril, če bo stalno priključen na polnilnik
Ta nasvet ni dober. Za prenosnike velja enako pravilo kot za mobilnike, saj tudi v njih baterija blokira polnjenje, ko doseže maksimum. Strokovnjaki pa priporočajo še, da prenosnik popolnoma izpraznite samo enkrat mesečno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije