OBISK LOGOPEDA

Največ otrok ima težave pri črki R

Objavljeno 04. januar 2019 18.00 | Posodobljeno 31. december 2018 11.51 | Piše: P. K.

Kdaj mora otrok k strokovnjaku?

Kdaj po pomoč do logopeda? FOTO: Andrey Kuzmin, Getty Images, Istockphoto
Če imate pri otrokovem načinu izgovorjave besed in črk pomisleke, je treba poiskati strokovno pomoč. Pri vsem skupaj pa je pomembno, da otroka ne kritizirate, temveč mu nudite podporo in vzgled. V Sloveniji je najbolj izrazita težava pri izgovorjavi črke R, s tem ima težave med 10 in 15 odstotki otrok. Pri teh težavah pa ni vedno nujen obisk pri logopedu, saj lahko otroka naučimo pravilne izgovorjave kar doma s preprostimi vajami.

Kako razvijati veščine?

Najboljši napovednik otrokovega kasnejšega napredka v procesu opismenjevanja je njegovo fonološko zavedanje. Otroci z dobro razvitim fonološkim zavedanjem so v branju in pisanju veliko bolj uspešni v primerjavi z vrstniki, ki imajo slabše razvito fonološko zavedanje. Otroci v predšolskem obdobju sprva začnejo prepoznavati besede v stavku, nato pa nadaljujejo z razčlenjevanjem besed na manjše enote, tj. na zloge, glasove oziroma črke.

Otrok z ustrezno razvitim fonološkim zavedanjem razume, da je govor sestavljen iz besed in da so te sestavljene iz manjših enot (zlogov ter črk oziroma glasov). Ti otroci razumejo, da obstaja povezava med črko in glasom, oziroma razumejo, da vsaki črki ustreza določen glas. Otroci s težavami na področju fonološkega zavedanja največkrat izkazujejo težave prav pri prepoznavanju, združevanju in ločevanju glasov.

Kdaj k logopedu?

K logopedu naj bi starši pripeljali otroka takrat, ko se jim zazdi, da otrokova komunikacija ne poteka »gladko« oziroma ko opazijo, da večina vrstnikov govori ali razume občutno več od njihovega otroka. Na težave jih lahko opozori tudi otrokov pediater ali pa psiholog na sistematskem pregledu triletnikov. Seveda pa obstajajo tudi orientacijske lestvice govornega razvoja, ki staršem lahko pomagajo pri odločitvi, kdaj k logopedu.
Deli s prijatelji