NEDONOŠENČKI

Najmanjši novorojenček na svetu zapustil bolnišnico

Objavljeno 20. april 2019 06.00 | Posodobljeno 19. april 2019 14.59 | Piše: N. Č.

Po skoraj sedmih mesecih intenzivne nege je nedonošenček sedaj z več kot tremi kilogrami 13-krat težji.

Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
TOKIO – Japonski novorojenček, ki je ob rojstvu oktobra lani tehtal toliko kot jabolko, je pripravljen na odhod domov iz bolnišnice, je danes sporočil njegov zdravnik. Rodil se je v 25. tednu nosečnosti in je ob rojstvu tehtal le 258 gramov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mater so oktobra lani sprejeli v bolnišnico zaradi težav s pritiskom in otrok se je rodil 1. oktobra s pomočjo carskega reza. Z 258 grami je bil še lažji od prejšnjega rekorderja, prav tako japonskega dečka, ki je ob rojstvu lani tehtal 268 gramov in so ga iz bolnišnice odpustili februarja.

Po skoraj sedmih mesecih intenzivne nege je nedonošenček sedaj z več kot tremi kilogrami 13-krat težji, kot je tehtal ob rojstvu, in ga bodo iz bolnišnice v Naganu odpustili ta konec tedna.

»Ko se je rodil, je bil tako majhen, da se je zdelo, da ga bo zlomil že dotik. Tako me je skrbelo,« je dejala njegova mama Tošiko. »Sedaj pije mleko. Lahko ga kopam. Zelo sem vesela, ko ga vidim rasti,« je dodala.

Med punčkami je rekorderka nedonošenka iz Nemčije, ki je ob rojstvu leta 2015 tehtala 252 gramov.

Pri nedonošenčkih imajo sicer deklice boljšo možnost preživetja kot dečki. Strokovnjaki še vedno niso popolnoma prepričani, zakaj. Domnevajo, da je stopnja preživetja povezana z razvojem pljuč, ki se pri fantkih razvijajo počasneje.
Deli s prijatelji