Najboljši so doma ocvrti krofi

Preverili smo, pri katerem trgovcu so osnovne sestavine za krofe najcenejše. Za moko, sladkor, olje, marmelado in jajca bi največ plačali v Mercatorju.
Fotografija: Brez njih ni pravi pust. Foto: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Brez njih ni pravi pust. Foto: Dejan Javornik

Še vsaj kakšen teden, no, vsaj dokler ne bomo pokopali letošnjega pusta hrusta, bodo s prodajnih polic tako velikih trgovskih centrov kot majhnih pekarn vabili čudoviti dišeči krofi. Trgovci jih v pustnem času ponujajo tudi po akcijskih cenah, le od vas pa je odvisno, ali jih boste kupili ali se jih boste lotili sami in tako razveselili domače.
Obožujejo marelično marmelado. FOTO: Shutterstock
Obožujejo marelično marmelado. FOTO: Shutterstock

Če vam namreč pri tem delu pomagajo otroci, je lahko peka krofov izjemno zabavna stvar. Tisti, ki nastanejo pod vašimi rokami, imajo namreč na koncu zagotovo večjo vrednost, čeprav morda na videz niso tako vabljivi kot tisti na prodajnih policah.
 

Moka, jajca, olje, sladkor, marmelada


Za vas smo preverili cene osnovnih sestavin, ki jih potrebujete za pripravo krofov, pri vseh trgovcih v Sloveniji, pri čemer smo primerjali cene njihovih lastnih blagovnih znamk in izračunali, v kateri trgovini boste zanje odšteli najmanj. Pri tem nismo imeli v mislih določenega recepta za ocvrte in po rumu dišeče zlato rjave bombice, kajti tega boste izbrali sami, prav tako nismo upoštevali akcijskih ponudb.

Preprosto smo preverili, koliko stane kilogram ostre moke, kilogram gladke moke, 10 jajc, liter repičnega olja, kilogram sladkorja ter marelična marmelada, pri kateri je zaradi različnih pakiranj – od 750 do 850 g – sicer manjše razhajanje. Kjer nismo zasledili ostre moke, smo v izračun vzeli namensko. Cene smo preverili v Mercatorju, Tušu, Sparu, Hoferju, Lidlu in Eurospinu.
 

In kaj smo ugotovili?


Za ostro moko je treba največ odšteti v Mercatorju, in sicer 0,56 evra, štirje trgovci, Spar, Hofer, Lidl in Eurospin, pa jo ponujajo za 0,47 evra. Tudi kilogram gladke moke tip 400 stane največ v Mercatorju, enako kot ostra, preostali trgovci pa jo ponujajo po enaki ceni, 0,47 evra. Za deset jajc boste največ znova odšteli v Mercatorju, in sicer 1,70 evra, najmanj pa v Hoferju, 1,29 evra.


Med olji smo izbrali in preverjali ceno repičnega olja, ki največ stane v Tušu, in sicer 2,02 evra, v Hoferju, Lidlu in Eurospinu pa ga lahko dobite za 1,35 evra. Kilogram belega sladkorja je najcenejši v Tušu, tam je treba zanj odšteti 0,60 evra, najdražji pa v Sparu, 0,95 evra. Najdražjo marelično marmelado boste našli v Mercatorju, kjer boste za posodo, v kateri je 850 gramov te sladke pregrehe, odšteli 2,39 evra, najmanj pa v Tušu, kjer enaka količina stane 1,2 evra.
 

V Lidlu dva evra ceneje


In kaj pokaže seštevek? Sestavine za krofe boste najceneje dobili v Lidlu, kjer vas bodo te stale manj kot šest evrov, in sicer 5,86 evra, največ, skoraj dva evra več, pa boste zanje odšteli v Mercatorju, in sicer 7,64 evra. Drugi najcenejši nakup smo opravili v Eurospinu, kjer je treba zanje odšteti 6,02 evra, sledijo Hofer s 6,25 evra, Tuš s 6,44 evra, pod Mercatorjem pa je Spar, kjer boste za omenjene artikle odšteli dobrih sedem evrov oziroma 7,22 evra. Pa dober tek! 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije