HUAWEIJEVE IGRAČKE

Mobilna malha dobrot

Pogledali smo novi Huaweijev nizkocenovni telefon Y6, zunanjo baterijo, dvoje brezžičnih slušalk in prenosni zvočnik.
Fotografija: Slušalke freepods lite se lepo prilegajo ušesu, treba je le najti pravi silikonski vložek. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Slušalke freepods lite se lepo prilegajo ušesu, treba je le najti pravi silikonski vložek. FOTO: Staš Ivanc

Tokrat smo v mastne roke dobili celo malho Huaweijevih igračk. Med njimi so novi vstopni pametni telefon Y6 2019 (pri Huaweijevih nizkocenovnikih oznaka telefona ostaja enaka, zamenja se le letnica), prenosni brezžični zvočnik soundstone, brezžične slušalke freebuds, športne brezžične slušalke ter prenosna baterija s kapaciteto 10.000 mAh in sposobnostjo hitrega polnjenja. Skratka, mobilni paket za popotnike in športnike, bi lahko rekli.

Za nezahtevne

Za začetek poglejmo huawei Y6. Za 180 evrov, kolikor stane v prosti prodaji, oziroma 48 evrov ob dveletni vezavi pri največjem operaterju, dobimo telefon s precej velikim 6,1-palčnim zaslonom, a z nekoliko slabšo ločljivostjo (720 krat 1560 točk), štirijedrni Mediatekov procesor z dvema gigabajtoma rama in 32 GB shrambe ter svežim operacijskim sistemom android pie, zapakiranim v Huaweijev uporabniški vmesnik emui 9. Zakaj to poudarjamo? Ker skoraj eno leto po uradnem izidu androida 9 ta še vedno ni nastavljen na vseh novejših telefonih.

Tukaj ni napisov Leica, AI ali 40 MP: kamera je precej osnovna s 13 milijoni točk, kar se sliši kar veliko – a, kot naši bralci že dobro veste, ni vse v pikslih. Selfie kamera je v primerjavi z lanskim modelom pridobila tri milijone točk (zdaj jih ima osem milijonov). Dobro, za tiste fotografije, ki si jih ogledujemo na telefonu ali objavljamo na facebooku, bo v redu.

Huawei Y6 2019 se ponaša z velikim zaslonom malce slabše ločljivosti. FOTO: Staš Ivanc
Huawei Y6 2019 se ponaša z velikim zaslonom malce slabše ločljivosti. FOTO: Staš Ivanc


Vse skupaj je malce nadgrajeno, a rekordov od tega telefona ne moremo pričakovati. V bistvu se zna včasih zatikati že pri tipkanju, če imamo odprtih preveč aplikacij. V resnici je tale telefon po računski moči na ravni Applovega iphona, ki je luč sveta ugledal septembra 2013, a še zdaj deluje kar dobro, saj je programska oprema za enotni ios neprimerno bolj optimizirana kot za razdrobljeni android.

Huawei Y6 je preprosto namenjen nezahtevnim uporabnikom. Hec pa je, da se kot nezahtevne uporabnike marsikje še vedno obravnava mladino, ki pa je veliko bolj napredna v uporabi pametnih telefonov od nas starejših. Družbena omrežja, fotografija, snemanje videa in mobilne igre so zanje nekaj vsakdanjega. Dobro, za navadnega smrtnika je tole kar v redu telefon z velikim zaslonom za ogled kakšnega videa ali filmčka. Škoda le, da nima čitalnika prstnih odtisov. No, lahko ga odklepamo s prepoznavanjem obraza, ki pa ni tako varno.

Za ljubitelje glasbe

Idealen sopotnik ipsilona bi bil brezžični zvočnik soundstone za zelo dostopnih 25 evrov. Za to dobimo majhen zvočnik (100 x 100 x 42 mm), ki naj bi zdržal kakšnih osem ur predvajanja glasbe, seveda pod pogojem, da ne pretiravamo. Če ga navijemo do konca, bo zdržal kaki dve uri in pol. Baterija se sicer napolni v treh urah. Zvok je za tako majhen zvočnik kar dober, le basov ne smemo pričakovati. Dodati je še treba, da nima avdiovhoda, saj gre za izključno bluetooth zvočnik, ki ga bomo brezžično povezali in upravljali s telefonom. Je pa odporen proti vodi po standardu IPX5, kar pomeni, da prenese rahel curek vode.

Prenosni zvočnik soundstone ob normalni jakosti zdrži dobrih osem ur. FOTO: Staš Ivanc
Prenosni zvočnik soundstone ob normalni jakosti zdrži dobrih osem ur. FOTO: Staš Ivanc

Za športnike

Sport headphones lite so brezžične (bluetooth) slušalke, ki jih vtaknemo v uho in se odpravimo švicat. Ker so namenjene športnikom, kot pove že ime, pot in dež nista problem, saj so vodoodporne (IPX5), prav tako ne tresljaji, saj se s pomočjo različno velikih priloženih silikonskih vložkov lepo prilegajo ušesu. Tudi težke niso: proizvajalec se hvali, da posamezna slušalka (brez kabla in vmesnika/baterije) tehta le pet gramov. In ko jih iztaknemo iz ušes, se enoti s pomočjo magnetka preprosto spojita skupaj. Najlepša stvar pa je njihova avtonomija, saj z enim polnjenjem zdržijo do enajst ur poslušanja oziroma do deset dni v pripravljenosti; napolnijo se v manj kot dveh urah. Tudi zvok je zelo dober in ima kar nekaj basov, s pomočjo izenačevalnika (EQ), lahko pa si ga nastavimo po lastnih željah. Ker imajo vdelan tudi mikrofon, jih lahko uporabljamo za telefonske klice. Škoda je le, da odstranjevanje zunanjega hrupa deluje le pri klicih, ne pa tudi pri poslušanju glasbe. Na voljo so v različnih barvah, pa tudi cena je privlačna: 45 evrov.

Športne slušalke so lahke in dolgo zdržijo. FOTO: Staš Ivanc
Športne slušalke so lahke in dolgo zdržijo. FOTO: Staš Ivanc

Za šminkerje

Applove minimalistične brezžične slušalke airpods so bile ob splovitvi deležne številnih zbadljivk, predvsem zaradi videza, a na koncu se je zadnji (spet) smejal Apple. Podobne slušalke imajo zdaj v ponudbi vsi njegovi konkurenti in Huawei ni nikakršna izjema. Freebuds lite (za 99 evrov) so videti lepo, od airpodsov pa se na prvi pogled razlikujejo po silikonskih vložkih, s katerimi se pritrdijo v ušesni kanal. Sicer so tako slušalke kot polnilna škatlica skoraj identične Applovim. Čeprav prostora za baterije ni prav veliko, zdržijo do tri ure predvajanja glasbe, polnilna/prenosna škatlica pa je sposobna do štirikrat popolnoma napolniti slušalke. Polnijo se kakšno uro, fino pa je, ker se v četrt ure napolnijo nekako do polovice. Zvok je precej dober, še sploh če najdemo pravi vložek, ki se popolnoma prilega ušesnemu kanalu; v nasprotnem primeru bomo slišali preveč zunanjega hrupa pa tudi zvok bo opazno slabši.

Brezžične slušalke freebuds lite so res videti kot Applove airpods. FOTO: Staš Ivanc
Brezžične slušalke freebuds lite so res videti kot Applove airpods. FOTO: Staš Ivanc

Za popotnike

Zunanja prenosna baterija (angl. powerbank) je nekaj, kar preprosto moramo imeti s seboj, če gremo na pot. Tudi najbolj vzdržljivi telefoni imajo svojo mejo. Kapacitete in moči zunanjih baterij so vedno večje, pri čemer so nekatere sposobne poganjati že manjše prenosnike, a znajo biti že kar malce štoraste. Huaweijev aktualni powerbank s kapaciteto 10.000 mAh in s podporo za hitro polnjenje bo lahko trikrat napolnil tipično baterijo sodobnega pametnega telefona (če ima ta kapaciteto okoli 3000 mAh), kar je dovolj tudi za večdnevno potepanje po hribih brez potrebe po elektriki. In še prevelik ni – kot malce debelejši večji pametni telefon. Na zgornji strani je klasični usb-izhod za napajanje telefonov, zraven pa sta dva vhoda za polnjenje baterije, in sicer usb c in usb micro. In cena? Solidnih 35 evrov.

Zmogljiva zunanja baterija obvlada tudi hitro polnjenje. FOTO: Staš Ivanc
Zmogljiva zunanja baterija obvlada tudi hitro polnjenje. FOTO: Staš Ivanc

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije