SLOVENIJA

Kruh raje v smeti kot v prodajo za pol cene?

Objavljeno 06. februar 2019 19.01 | Posodobljeno 06. februar 2019 22.07 | Piše: Ma. M.

Iz Žita sporočajo, da zelo malo kruha zavržejo.

Kruh iz Žita. FOTO: Žito
Vržejo trgovine kruh stran? Ga uporabijo za drobtine? Ga podarijo? Ga prodajajo ceneje? Vse to so vprašanja, ki se porajajo, ko v trgovinah zagledamo tik pred zaprtjem velike količine kruha.


Žito raje vrže kruh stran, kot da bi ga prodali?

Razočaran bralec Andrej nas je prosil, naj vprašamo, zakaj je podjetje Žito ukinilo 50 odstotkov popusta na vse dnevne (sveže, od istega dne) pekovske izdelke v zadnji uri poslovanja v poslovalnici Bežigrad.
Donacija ob sredah
»Kruh, ki ostane in se ne proda, se dnevno vrne našim pekarnam, redno pa ga doniramo tudi socialno ogroženim. Tako preostali kruh iz Pekarne Bežigrad vsako sredo dostavimo za projekt Botrstvo Zveze prijateljev mladine Moste Polje,« je dejal Tevž Tavčar iz Žita. 

Obrnili smo se na podjetje Žito, ki ima na področju proizvodne pekarske dejavnosti v Sloveniji največji tržni delež. Konkretnega odgovora nismo dobili. Direktor maloprodaje Tevž Tavčar je odgovoril le: »Prodajamo dnevno sveži kruh, s popustom do 50 odstotkov pa na določenih lokacijah tudi kruh prejšnjega dne. Tak kruh je tudi posebej označen. V nekaterih prodajalnah zadnjo
image
Žitova prodajalna na Bavarskem dvoru. FOTO: Žito
uro obratovanja prav tako nudimo kruh s popustom, a je to odvisno od prodajalne, nekatere se namreč zaprejo že pred 17. uro in tam nimamo dnevnih popustov.«
 
Odgovora, zakaj odločitev, da na zelo prometni lokaciji na Dunajski cesti ukinejo poseben dnevni popust, tako niso dali.

Trgovine Žita, kjer lahko kruh kupujete 50 odstotkov ceneje
Ljubljana
Diskont Šmartinska, Šmartinska 154
Žito Kržičeva, Kržičeva 9
Žito Bavarski dvor, Slovenska cesta 58

Radomlje
Trgovina Radomlje, Prešernova 43

Vrhnika
Trgovina Kruhek, Idrijska c. 21

Novo mesto
Kiosk Ločna, Ločna 2
Potujoča trgovina 

Maribor
Trgovina Žito Intes, Meljska cesta 19
Trgovina Tezno, Jožice Flander 2
Kruharna Center, Trg revolucije 2
Trgovina Maribor Štukelj, Trg Leona Štuklja 1

Slovenske Konjice
Trgovina Slovenske Konjice, Liptovska 15

Celje
Trgovina Prešernova, Prešernova ulica 25

Lesce
Trgovina Hlebček, Rožna dolina 8


Žitova maloprodajna mreža šteje 34 lastnih trgovin in pekarnic, ki so locirane večinoma v središčih večjih mest. »Prav tako imamo zveste in redne kupce ter lahko zelo natančno določamo dnevne količine kruha. Količina zaniha le v primeru nenadne in nenapovedane spremembe vremena. Tako neprodanega kruha na policah ostaja zelo malo, peciva pa še manj, saj ga pečemo v trgovinah po potrebi. Prodamo tudi veliko t. i. izdelkov za prigrizke oziroma malice, kot so sendviči, bureki, pizze in rogljiči,« je dejal Tavčar. 
Ostane le kakšen hlebec
»Zelo malo. Po novem zakonu neprodanega kruha ne vračamo dobaviteljem, zato si še bolj prizadevamo, da bi optimirali količine in naročila, z dopeko v trgovinah pa zadovoljili povpraševanje po svežem kruhu do zaprtja trgovin. Dejansko v naših trgovinah ostane komaj kakšen hlebec ali štruca neprodanega kruha. Treba pa je upoštevati, da prav prodaja kruha izrazito niha glede na dan v tednu, celo glede na vreme,« so sporočili z Meractorja.
 


Tudi Tanja Durin iz Mercatorja sporoča, da jim ostaja le malo kruha in drugih pekovskih izdelkov. »Po novem zakonu neprodanega kruha ne vračamo dobaviteljem, zato si še bolj prizadevamo, da bi optimirali količine in naročila, z dopeko v trgovinah pa zadovoljili povpraševanje po svežem kruhu do zaprtja trgovin. Dejansko v naših trgovinah ostane komaj kakšen hlebec ali štruca neprodanega kruha. Treba pa je upoštevati, da prav prodaja kruha izrazito niha glede na dan v tednu, celo glede na vreme.«
Žito proizvede na mesec med 2700 ton kruha in peciva, na letni ravni pa prek 30.000 ton.
Deli s prijatelji