Ko ostane le iskanje kovancev v hranilniku, še vedno lahko prihranimo

Slovenska gospodinjstva so se znašla v težavah. Brezposelnost, nižje plače, računi pa ostajajo. Kriza ne bo kar minila.
Fotografija: Je hranilnik zadnje upanje za številne družine? FOTO: Tomfoldes, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Je hranilnik zadnje upanje za številne družine? FOTO: Tomfoldes, Getty Images, Istockphoto

Na zavodu za zaposlovanje je trenutno prijavljenih več kot 88 tisoč brezposelnih oseb, kar je približno 10 tisoč več kot februarja. Ni jih malo, ki so ostali brez dohodka, odvisni od pomoči države in svojih prihrankov.  Po zadnji raziskavi Statističnega urada Slovenije je povprečno slovensko gospodinjstvo za hrano in brezalkoholno pijačo porabilo 234 evrov, za izdatke za stanovanjske stroške in opremo 228 evrov. Tu ni vključen strošek najemnine ali kredita.
 
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPM) Jasmina Bavc Bahar pravi, da lahko tudi v teh časih potrošniki privarčujejo, a ne na račun kakovosti ali slabše storitve. Poudarjajo, da je pametno pregledati mesečne stroške, kot so bančne storitve, elektrika, ogrevanje, telekomunikacijske storitve, zavarovanja. »Zdaj je priložnost, da naredite sistematičen pregled vseh računov v  gospodinjstvu in na spletu poiščete, ali morda obstaja bolj ugodna ponudba, ponudba, ki bolj ustreza vaših potrebam, zahtevam.« Na www.potrosnikovZOOM.si najdete prosto dostopne rezultate primerjalnih ocenjevanj. V zelo pregledni tabeli so vsak mesec predstavljeni aktualni podatki, kdo ponuja najugodnejšo ceno električne energije ter zemeljskega plina.
 
Poleg tega je zdaj pametno urediti svoje finance, natančno zapisati prihodke gospodinjstva ter nujne mesečne stroške. »Izločite vse nenujne stroške in izračunajte, kolikšen je najmanjši mesečni znesek, ki ga potrebujete za preživetje gospodinjstva. Če imate prihranke, izračunajte, za koliko časa zadostujejo.«
 

Nekaj 100 evrov na letni ravni

Pri nakupih se da biti preudaren: »Nekaj 100 evrov na letni ravni lahko potrošnik privarčuje s  pametnim nakupom izdelkov za nego in higieno, ne da bi se odpovedal kakovosti izdelkov. Na primerjalnih testih ZPS se skoraj običajno izkaže, da obstajajo tudi zelo dobri izdelki trgovskih blagovnih znamk, ki so tri-, pet- ali celo desetkrat cenejši od  konkurenčnih izdelkov tradicionalnih blagovnih znamk.«
 
V trenutnih razmerah veliko državljanov ne plačuje za transport in dela od doma, ne hodi na kulturne prireditve ali ne plačuje za rekreacijo. Hkrati je manj nakupov, zato sodimo, da v časih pandemije koronavirusa povprečno gospodinjstvo namesto 1.630 evrov na mesec, za življenjske potrebščine porabi okoli 500 evrov. Ker pa so mnogi ostali brez dela, so jim znižali plače, so na čakanju ali pristali na zavodu, je vsak evro pomemben. Sami lahko poskrbimo, da je naša poraba skrbno načrtovana in da ne zaidemo v rdeče številke.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije