ZA MAMICE

Kdaj se dojenček začne smejati?

Strokovno se mu reče socialni nasmeh.
Fotografija: Prvi nasmeh je za starše najlepši. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Prvi nasmeh je za starše najlepši. FOTO: Getty Images/istockphoto

Dogajanje v prvem letu otrokovega življenja je burno in intenzivno. Otrok se hitro razvija. Pomembni psihološki prelomnici in kazalca normalnega otrokovega psihološkega razvoja sta socialni nasmeh v starosti dveh oziroma treh mesecev in strah pred tujci v osmem mesecu.

Ločimo tri tipe smeha: refleksni, splošni in specifični smeh. Refleksni se pojavi že tretji dan po rojstvu in ga lahko opazimo v prvem mesecu dojenčkovega življenja. Običajno se pojavi, tik preden dojenček utone v spanec. Čeprav ta refleks občasno sproži povsem jasen nasmeh, gre kljub vsemu le za mišični refleks. Socialni nasmeh je nasmeh, ko se odrasli skloni nadenj. Otrok se nasmeje (vsakomur), ker ve, da se mu bo zgodilo nekaj prijetnega – crkljanje, hranjenje ipd. Ob osmem mesecu ugotovi, da je to navadno le mati, zato se pojavi strah pred tujci. 

Po prvem mesecu pa se dojenček že prične smehljati hote. To je nasmeh, ki je nedvomno namenjen konkretni osebi. Prvič ga boste opazili v trenutku, ko ga bo dojenček uporabil kot odgovor na komunikacijo z drugo osebo, recimo z vami. Vi ga boste prijazno ogovorili, njemu pa se bodo zasvetile očke, široko jih bo razprl, raztegnil usteca in zakrilil z ročicami. 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije