TEHNOLOGIJA

Kako nevarno je gledanje televizije pri otrocih?

Objavljeno 04. december 2018 06.00 | Posodobljeno 30. november 2018 10.53 | Piše: P. K.

Elektronski mediji vplivajo na razvoj otrokovih možganov. Avtorji, ki se ukvarjajo s proučevanjem možganov otrok in mladostnikov, do 12. leta odsvetujejo več kot eno uro gledanja televizije ali uporabe računalnika na teden.

Otroci morajo imeti omejen dostop do gledanja televizije. FOTO: Shutterstock
Otroci po raziskavah začnejo gledati televizijo pri dveh do treh letih in jo gledajo povprečno štiri do pet ur na dan, predvsem malce starejši otroci. Ta način življenja lahko vpliva na fizično zdravje, sposobnosti učenja in razvoj možganov. Otroci, ki prekomerno gledajo televizijo, so bolj nagnjeni k prekomerni teži, visokemu krvnemu tlaku, diabetesu in srčnim boleznim. Poleg tega gledanje televizije pri otroku tudi zmanjšuje koncentracijo, ustvarjalnost, domišljijo, raznolikost besedišča in pozornost.
Nezahtevni dojenčki
Dojenčki do drugega leta po mnenju psihologinje ne potrebujejo nobenih igrač, saj se lahko zamotijo z enostavnimi posodicami, plastenkami ali kuhalnicami, s katerimi preizkušajo, tolčejo in raziskujejo.

Zaslon ne nudi žive slike, zato možgani potrebujejo vedno več dražljajev in otrok lahko postane odvisen. Otroci so vedno manj družabni in postajajo preobčutljivi na določene življenjske situacije, saj živijo v neresničnem virtualnem svetu. Razvijejo lahko celo motnje v duševnem zdravju.
Deli s prijatelji