APLIKACIJE

Kako do več aplikacij za huaweije

Leto je naokoli in novi Huaweijevi pametni telefoni še vedno nimajo googla; nekatere težave se da zaobiti z aplikacijo moreapps.
Fotografija: Naveza moreapps in apkpure precej olajša življenje. Naložiti je mogoče celo določene Googlove aplikacije. Fotografiji: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Naveza moreapps in apkpure precej olajša življenje. Naložiti je mogoče celo določene Googlove aplikacije. Fotografiji: Staš Ivanc

Ameriško ministrstvo za trgovino je spet preložilo popolno prepoved sodelovanja ameriških podjetij s kitajskim Huaweijem, ki ga obtožujejo vohunjenja za kitajsko centralno vlado in vojsko, kršitev intelektualne lastnine in ameriških sankcij proti Iranu ter še česa, a Huaweijevi novi modeli telefonov še vedno ne morejo imeti prednaloženih Googlovih storitev in aplikacij, na katere smo se vsi tako zelo navadili.
Pregledno in uporabno
Pregledno in uporabno

Kar niti ni čudno, saj je mobilni operacijski sistem android naložen na skoraj devetih desetinah pametnih telefonov na svetu. V bistvu niti ni presenetljivo, da se je večina uporabnikov za vse tiste uporabne googlovske storitve pripravljena odpovedati delu svoje zasebnosti, saj velik del Googlovih storitev temelji na spremljanju naše lokacije in našega početja na spletu. Kako neki mislite, da nas Googlovi zemljevidi opozorijo na prometni zastoj? Algoritmi ugotovijo, da je na določeni razdalji več stoječih avtomobilov, in to razumejo kot gnečo.
 

Malo naokoli


O nalaganju aplikacij, ki jih ni v Huaweijevi trgovini appgallery, smo že pisali, in najenostavnejša rešitev ob nakupu novega huaweija je še vedno t. i. kloniranje prejšnjega telefona z aplikacijo phone clone, ki na novi telefon prenese skoraj vse programčke, dnevnik klicev, sporočila in nastavitve. Bolj vešči bodo znali tudi negooglovske huaweije prepričati, da bodo uporabljali Googlove mobilne storitve. Na internetu se najde že več napotkov, res pa je, da uspeh ni zagotovljen. Poleg tega telefon, na katerem je naložen skrekan operacijski sistem, ni več v garanciji, če gre slučajno kaj zelo narobe.

Potem pa je tukaj še ena možnost. V appgallery poiščemo aplikacijo moreapps, ki nam bo pomagala najti priljubljene aplikacije. Ko v moreapps vtipkamo, denimo, instagram, nas vpraša, ali ga zažene prek tržnice apkpure ali spletnega brskalnika. Če izberemo prvo možnost, bomo morali najprej naložiti še istoimensko aplikacijo, s pomočjo katere bomo tudi nadalje nalagali aplikacije na telefon.


Stvar deluje. Naložiti si je mogoče ne le kak fortnite ali facebook ter instagram, ampak celo Googlov brskalnik chrome in zemljevide, čeprav so me ti opozorili, da ne bodo delovali, ker na telefonu ni Googlovih mobilnih storitev. Dejansko je delovalo vse razen vodene navigacije. In v čem je še prijetna prednost aplikacije moreapps? Zadeva namreč ponuja tudi samodejno iskanje in nalaganje posodobitev, kar ni bilo mogoče z aplikacijami, naloženimi iz drugih virov. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije