BOLEZEN

Kako čim hitreje odpraviti jesenski prehlad?

Pomagata tudi mrzel zrak in postanek pri odprtem zamrzovalniku.
Fotografija: Majhni otroci si sami težko čistijo svoj nos. FOTO: Getty Images Uig Via Getty Images
Odpri galerijo
Majhni otroci si sami težko čistijo svoj nos. FOTO: Getty Images Uig Via Getty Images

Spet je tisti čas v letu, ko v vrtcih in šolah zaradi prehlada manjka kopica otrok. Starši zato mrzlično iščejo načine, kako obvarovati svoje malčke pred tovrstnimi obolenji. Zdravniki opozarjajo, da je najučinkovitejši zdrav način življenja in prehranjevanja, vseeno pa vam ponujamo nekaj trikov, ki naj bi pomagali pri zdravju otrok.

Prehlad je še zlasti nadležen pri dojenčkih in otrocih, ki si ne znajo sami čistiti noska. Zato je toliko pomembnejše, da jim pri tem pomagamo, najbolj s fiziološko raztopino, ki jo nakapamo v nosnici. Priročna rešitev so tudi pršila s fiziološko raztopino (ta se nežno razprši in doseže sinuse). Priporočljivo je, da to opravimo pred jedjo ali dojenjem.

Oh, ta prehlad ... FOTO: Getty Images/istockphoto
Oh, ta prehlad ... FOTO: Getty Images/istockphoto

Otroci se bodo kot 'zdravila' zelo razveselili parne kopeli. Zaprite se v kopalnico, pustite teči vročo vodo in ustvarite paro, ki bo pomagala prečistiti otrokova pljuča in dihalne poti.

Morda se sliši nenavadno, toda pomagal naj bi tudi zelo mrzel zrak. Kakšen kratek izlet na mrzel zrak priporočajo celo zdravniki, lahko pa otroka za nekaj časa preprosto postavite tudi pred odprt zamrzovalnik.

Velikokrat sta oteženo dihanje in kašelj povezana s suhim zrakom v stanovanju. Stanje se bo hitro izboljšalo, če poskrbimo za več vlažnosti. Najbolje to težavo rešimo z nakupom vlažilnika, ki se vklopi avtomatsko, ko zazna premajhno vlažnost v prostoru. Pomagajo tudi posodice s tekočino na radiatorju ali pa segrevanje vode na štedilniku.

Paracetamol najhitreje pomaga pri povišani telesni temperaturi. FOTO: Getty Images Uig Via Getty Images
Paracetamol najhitreje pomaga pri povišani telesni temperaturi. FOTO: Getty Images Uig Via Getty Images

Če boste posegali po zdravilih, bo najučinkovitejši paracetamol, ki deluje antipiretično in analgetično. Najpogosteje se v obliki svečk ali sirupa uporablja za zbijanje vročine, toda pazite: če vročina ni preveč visoka, je ne zbijajte, saj se z njo otrokov imunski sistem sam bori proti infekcijam.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije