INTIMNOST

Je spolnost po porodu res boljša?

Seks po porodu je še vedno tabu tema.
Fotografija: Spolnost po porodu. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Spolnost po porodu. FOTO: Thinkstock

Navadno dobi par navodila, naj se vzdrži spolnih odnosov do šestega tedna po porodu. Ta doba je namenjena temu, da si telo po naporih nosečnosti in poroda opomore. Preden pa označite »dovoljeni« datum na koledarju, velja opozorilo, da je šesttedensko pravilo le približen okvir. Nič nenavadnega ni, če traja več kot šest tednov, da se spolno življenje spet vzpostavi tako, kakršno je bilo pred porodom.

Predvsem mamice si včasih kar ne predstavljajo, da bi spet imele spolne odnose. Poporodne hormonske spremembe, spremembe v partnerskem odnosu, preobremenjenost, telesne in čustvene zahteve starševstva zlahka zmanjšajo željo po spolnosti. Nekatere mamice še dve leti po porodu poročajo, da njihova spolna želja ni enaka kot pred porodom. Lahko pa je ta doba kakšnemu paru še predolga in v tem primeru včasih šest tednov hitreje mine …

Neredko se zgodi, da je spolno življenje po porodu celo boljše od predporodnega. Zrelejši ste, bogatejši za krasno izkušnjo, ki lahko par izjemno poveže, povezanost pa je najugodnejša osnova za dobro spolnost. Drug drugega še bolj cenite in ljubite. Raziskovanje mogočih oblik spolnosti po porodu lahko poglobi povezanost in razumevanje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije