Izvedeli boste, koliko ste plačali bankam

Od bank boste prejeli obračun.
Fotografija: Prejeli boste obvestilo banke. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Prejeli boste obvestilo banke. FOTO: Leon Vidic, Delo

Uporabniki transakcijskih računov (osebnih računov) bodo v prihodnjih dneh od bank in hranilnic prejeli letno informacijo o obračunanih nadomestilih.

Banke in hranilnice morajo po zakonu o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih (ZPlaSSIED) najmanj enkrat na leto (lahko tudi večkrat) svoje stranke seznaniti z obračunom nadomestil za storitve, ki so vezane na njihov osebni račun. Gre za zagotavljanje preglednosti nadomestil, povezanih s plačilnimi računi strank bank in hranilnic.

Banke in hranilnice vam bodo poslale informacijo o obračunanih nadomestilih na vašem osebnem računu za koledarsko obdobje od 1. januarja do 31. decembra 2019. Obračun boste prejeli na način, dogovorjen za prejemanje izpiskov oz. prek spletnih bank, prek elektronskega naslova, po pošti ali skupaj z mesečnim izpiskom. 

Obračun nadomestil bo vseboval vsa obračunana nadomestila za storitve, ki so vezane na osebni račun (vodenje računa, uporaba spletne banke, plačilne transakcije, trajni nalogi, direktne obremenitve SEPA, plačilne transakcije s kreditno kartico ali kartico z odloženim plačilom).

V obračunu nadomestil morajo biti navedene naslednje informacije:
– obdobje obračuna;
– cena nadomestila na enoto za posamezno storitev, kolikokrat je bila posamezna storitev uporabljena ali cena paketa in kolikokrat je bilo nadomestilo za paket zaračunano ter dodatno nadomestilo, zaračunano za katero koli storitev, ki presega količino, vključeno v nadomestilo za paket;
– skupni znesek vseh zaračunanih nadomestil za posamezno storitev;
– višina obrestne mere za prekoračitev dovoljenega pozitivnega stanja na osebnem računu in skupni znesek obračunanih obresti;
– skupni znesek nadomestil, zaračunanih za vse storitve.

Zakonska določba, ki opredeljuje pripravo obračuna, je začela veljati 1. novembra 2018.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije