ZA BODOČE MAMICE

Intimna nega v nosečnosti

Zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja pride pogosto do srbečega in pekočega izcedka iz nožnice, zato je pravilna intimna nega zelo pomembna.
Fotografija: Skrb za intimna mesta je med nosečnostjo zelo pomembna. FOTO: Cherriesjd, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Skrb za intimna mesta je med nosečnostjo zelo pomembna. FOTO: Cherriesjd, Getty Images, Istockphoto

Nosečnost je občutljivo obdobje za bodočo mamico, kar se kaže tudi v spremembah telesa. Hormonske spremembe lahko spremenijo tudi skrb za nego intimnih predelov. V času nosečnosti so lahko prisotna vnetja in glivične okužbe, saj se poruši naravno ravnovesje, spremeni se PH nožnice. 

Intimne dele pred okužbami varujejo izdelki z nizko vrednostjo pH, saj ta zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic. Z uporabo neustreznih mil in pretirano nego lahko ravnovesje porušite in sluznica postane dovzetnejša za zunanje škodljive vplive. Strokovnjaki priporočajo uporabo intimnih mil s pH-vrednostjo med 3,5 in 4,5. Poleg nege na sluznico vplivajo tudi drugi dražilni dejavniki, kot je neprimerno spodnje perilo. Izbirajte perilo iz naravnih materialov, ki omogoča dihanje kože.

Intimna nega v nosečnosti naj bo nežna, večkratna, kar pomeni tudi le osvežitev z vodo, ob redni menjavi in uporabi bombažnega perila. Intimni vložki naj se uporabljajo le izjemoma. Zaradi depilacije in britja koža postane občutljiva in manj odporna proti zunanjim dejavnikom – bakterije in glivice, zato nastane izcedek, ki ga spremljata srbečica in neprijeten vonj.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije