Huawei korak pred konkurenco

Nova serija P40 prinaša vrsto fotografskih novosti, model P40 pro+ ima neverjeten 10-kratni optični zum.
Fotografija: Paradni konj Huawei P40 pro+ FOTO: Huawei
Odpri galerijo
Paradni konj Huawei P40 pro+ FOTO: Huawei

V četrtek bi morala biti v Parizu slovesna predstavitev novih Huaweijevih pametnih telefonov fotografske serije P. A zaradi covida-19 so vsi tovrstni dogodki po svetu odpovedani. Huaweijevci so izvedli video predstavitev na velikem odru, na katerem je, kot je že v navadi, nastopil šef potrošniške sekcije Richard Yu. In spet je imel kaj za pokazati.
 

Nova foto nadgradnja


Če je huawei P9 (še pomnite: dvojna kamera, ena je bila črno-bela) pomenil začetek sodelovanja s slovito nemško fotografsko družbo Leica in je P10 predstavljal nadaljevanje partnerstva, so leta 2018 zatresli fotofonsko sceno z modelom P20 pro, ki je imel trooko kamero in kar trikratni optični zum. Naslednje leto so navdušili z modelom P30 pro, ki je prinesel štirioko glavno kamero s petkratno optično povečavo in 50-kratno digitalno.


Zdaj pa so pokazali novo serijo P40, ki jo sestavljajo trije telefoni: P40, P40 pro in P40 pro+, pri čemer se najboljši in najdražji model ponaša s kar petimi kamerami in desetkratno optično povečavo slike, kar je spet brez primere v svetu pametne telefonije. Za primerjavo, najhujši samsung galaxy S20 ultra ima 'le' štirikratni optični zum, čeprav na veliko oglašuje '10-kratni hibridni optični zum' in 100-kratnega maksimalnega. No, tudi P40 pro+ omogoča 100-kratno največjo povečavo.

Periskopska telefoto kamera omogoča 10-kratni zum. FOTO: Huawei
Periskopska telefoto kamera omogoča 10-kratni zum. FOTO: Huawei
Vse tri štiridesetice imajo enako glavno kamero s 50 milijoni točk, nato pa sledijo razlike: P40 ima še ultra širokokotno s 16 MP in telefoto kamero z 8 MP, ki omogoča trikratno optično povečavo. Verzija pro ima ultra širokokotno kamero s 40 MP in telefoto zrklo z 12 MP in petkratnim optičnim zumom ter globinski senzor, različica pro+ pa ima enako ultra širokokotno kamero in globinski senzor, a zato kar dve telefoto zrkli, in sicer eno s trikratno optično povečavo in eno z desetkratno; obe imata po 8 MP. Vsa zrkla obvladajo samodejno ostrenje, kar pri konkurenci – vsaj pri ultra širokokotnih kamerah – še vedno ni pravilo. Nova generacija Huaweijevih fotofonov prinaša še eno novost: modela P40 pro in pro+ imata končno selfie kamero s samodejnim ostrenjem; samsung galaxy S8 jo je, denimo, imel že leta 2017.


Okrepili so video, ki je znal nekoliko zaostajati v primerjavi z video zmogljivostmi Samsungove serije galaxy S in novejših Applovih iphonov. Zdaj je mogoče snemati odlične filmčke tudi v nočnih razmerah (do občutljivosti ISO 51200), v slogu iphona je mogoče snemati z dvema kamerama hkrati, ko zumiramo, se ojača zvok okoli objekta, ki ga snemamo.
 

Umetna pamet


Kitajski inženirji so delali tudi na programskem delu kamere. Nočno slikanje je mogoče do božjastne občutljivosti 409600 in glavna kamera je na račun največjega fotografskega senzorja v pametnem telefonu doslej sposobna narediti fotografijo dejansko v popolni temi. Huaweijev procesor kirin 990 se hvali z najhitrejšo samostojno nevralno procesorsko enoto, ki skrbi za umetno inteligenco, ki zna zdaj prepoznati več kot 90 različnih izrazov obraza in več kot 30 drž telesa, največja fora pa je možnost naknadnega odstranjevanja neželenih odsevov in oseb, ki so se ponesreči znašle v kadru. Sliši se neverjetno, a deluje. Več o tem v kratkem.

Oblikovno so huaweijevci še zmanjšali robove okoli zaslona, še posebno pri zaobljenih modelih pro in pro+, prednja kamera pa ostaja v zaslonu. P40 ima 6,1-palčni oled zaslon, P40 pro in pro+ pa 6,58-palčnega, ki ima višjo frekvenco osveževanja 90 Hz. Baterija pri osnovnem modelu ima kapaciteto 3800 mAh, pri projih pa 4200. Operacijski sistem emui 10.1 prinaša nekaj novosti, predvsem pri večopravilnosti in povezovanju z drugimi Huaweijevimi napravami, treba pa je povedati, da telefon nima naloženih Googlovih mobilnih storitev in aplikacij.


A kakor smo ugotavljali že v Nedeljskih novicah, se da naložiti aplikacije, ki jih ni v Huaweijevi trgovini appgallery. Za konec pa še cene: P40 z 8 GB delovnega pomnilnika in 128 GB shrambe bo stal 799 evrov, P40 pro (8 + 258 GB) 999 evrov, P40 pro+ (8 + 512 GB) pa 1399 evrov. Prva modela je že mogoče naročiti, prodaja se začne 6. aprila, pro+ pa k nam pride junija. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije