KAZEN

Google bo Evropi moral plačati več milijard

Evropska komisija: Ameriški spletni velikan je kršil konkurenčna pravila. Google že napovedal pritožbo.
Fotografija: Današnja kazen ni prva, ki jo je Bruselj naložil tehnološkemu gigantu zaradi kršenja protimonopolnih pravil EU. FOTO: Dado Ruvic, Reuters
Odpri galerijo
Današnja kazen ni prva, ki jo je Bruselj naložil tehnološkemu gigantu zaradi kršenja protimonopolnih pravil EU. FOTO: Dado Ruvic, Reuters

BRUSELJ – Evropska komisija je potrdila rekordno 4,3 milijarde evrov (pet milijard dolarjev) visoko kazen, ki jo je zaradi kršenja evropskih konkurenčnih pravil izrekla ameriškemu spletnemu velikanu Googlu. Po oceni komisije je Google zlorabil prevladujoči tržni položaj svojega operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

»Google je Android uporabil kot sredstvo za utrditev prevlade svojih brskalnikov,« je dejala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.

V ameriškem velikanu so po besedah komisarke evropske potrošnike prikrajšali za prednosti, ki jih prinaša učinkovita konkurenca. »To je glede na evropska konkurenčna pravila nezakonito,« je poudarila Vestagerjeva.

Komisija je sicer Googlu dala 90 dni časa, da odpravi po njenem mnenju nezakonite omejitve, sicer ga lahko doletijo še obresti v višini do pet odstotkov dnevnega prometa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije