OŠPICE

FOTO: Tako je v bolnišnici trpela z ošpicami okužena deklica

Kar 14 dni se je borila z visoko temperaturo in bila vsa prestrašena.
Fotografija: Mala Alba se je v bolnišnici borila z ošpicami dobra dva tedna. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Mala Alba se je v bolnišnici borila z ošpicami dobra dva tedna. FOTO: Facebook, zaslonski posnetek

Namesto v toplini svojega doma in ob rojstnodnevni torti je hči Britanke Jilly Moss svoj prvi rojstni dan preživela v bolnišnici. Mati je na facebooku objavila fotografijo, na kateri nemočna deklica leži v bolnišnični postelji s cevkami po telesu. Z objavo je poslala sporočilo vsem staršem, ki ne cepijo otrok, saj je njena Alba dobila ošpice, ki so lahko smrtno nevarne.


»Grozljivo je bilo gledati lastnega otroka, ki se bori z ošpicami. Oči je imela otečene štiri dni. Bila je v temi, prestrašena in z visoko vročino, ki je trajala več kot dva tedna. Naredili so ji vse preiskave, vzeli vse mogoče vzorce, dobila je antibiotike in razne protribolečinske tablete,« je napisala mati pod fotografijo, na kateri je telo njene hčere prekrito z ošpicami.


»Izobražujte se, pogovarjajte se o tem, delite objavo. Naredite vse, kar je treba, ker brez zdravstvene pomoči moje prekrasne deklice ne bi bilo med nami,« je zapisala Jilly.


Dojenčke, mlajše od enega leta po navadi ne cepijo proti ošpicam, ker njihov imunski sistem še ni dovolj dobro razvit, da bi cepivo delovalo. Alba je bila tako še necepljena, ko je virus verjetno dobila od starejših in necepljenih otrok.


Na srečo je pred kratkim zapustila bolnišnico in se počuti dobro. »Alba okreva. Trenutno je doma in zdravniki so zadovoljni z njenim napredkom,« je zapisala mati. Vendar pa nenehno dobiva grožnje ljudi, ki so proti cepivom. »Vse, kar si želim, je, da bi dvignila zavedanje o tem, kako nevarne so lahko ošpice za majhne otroke. Svojo zgodbo bom še naprej širila za vse tiste starše, ki svoje otroke želijo zaščititi, in za mojo pogumno Albo.«


V Sloveniji pediatri otroke cepijo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam s prvim odmerkom med otrokovim 12. in 18. mesecem in z drugim odmerkom pred vstopom v šolo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije