NOVOST

Facebook predstavil novost, ki bo pretresla globalne finance

Objavljeno 18. junij 2019 14.25 | Posodobljeno 18. junij 2019 14.44 | Piše: STA, N. K.

Calibra mu bo omogočila, da bo svoji ponudbi dodal tudi finančne storitve.

Facebook je predstavil novost. FOTO: Getty Images
SAN FRANCISCO – Facebook je predstavil digitalno valuto Libra, ki jo v tehnološkem velikanu opisujejo kot »novo globalno valuto«. Konzorcij, v katerem so tudi podjetja kot Mastercard, Visa, PayPal in Uber, naj bi jo v uporabo dal prihodnje leto, varčevanje, transakcije in nakupi z njo pa naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil.

Facebook je v konzorciju le eden od članov, vendar pa vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra. »Na to gledamo kot na dopolnilno dejavnost za Facebookovo poslanstvo povezovanja ljudi,« je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal podpredsednik Facebookove podružnice Calibra Tomer Barel.

Projekt v času varnostnih spodrsljajev

»Veliko ljudi facebook uporablja v državah, kjer obstajajo ovire za bančne storitve,« je dodal. Calibra bo Facebooku omogočila, da bo svoji ponudbi dodal tudi finančne storitve in tako še razširil svoj posel.

Predstavitev prihaja v času, ko se ameriški tehnološki velikan bori z okrnjenim ugledom zaradi več varnostnih spodrsljajev, pri čemer vodja komuniciranja pri združenju Libra Dante Disparte poudarja, da pri tem projektu ne gre za zaupanje v Facebook, ampak »v ustanovitelje konzorcija«.

Valuto so zavarovali z rezervami

Kot obljubljajo v Calibri, bo digitalna denarnica strogo ločena od ostalih podatkov, ki jih upravlja Facebook, hkrati pa teh podatkov ne bodo uporabili za ciljne oglase, je poudaril Kevin Weil iz Calibre.

V konzorciju, ki za zdaj združuje 28 članov, so Libro zasnovali z željo po stabilnosti, zaupanje med strankami pa naj bi pridobili z vezavo vrednosti svoje virtualne valute na košarico valut, v kateri bosta tudi dolar in evro.

Valuto so zavarovali z rezervami, ki zagotavljajo uporabnost in nizko volatilnost. Za rezerve bodo poleg začetnih vložkov v konzorciju uporabili tudi denar, ki ga bodo uporabniki namenili za nakup Libre.
Deli s prijatelji