OBNOREL

En članek mu je spremenil življenje

Objavljeno 07. november 2018 21.03 | Posodobljeno 07. november 2018 21.03 | Piše: Staš Ivanc

Ko je spletni novičarski portal Business Insider objavil članek in video o njegovih vezalkah za tiste, ki si sami ne morejo zavezati obutve, so na kickstarterju dobili 25.000 dolarjev.

Vezalke QuickShoelace se lahko napelje na različne načine, na voljo je več kot dvajset barv. Fotografije: Staš Ivanc
Več kot štiri tisoč podpornikov na platformi za množično financiranje kickstarter ni ravno mačji kašelj. Zbranih 143.477 dolarjev in krepko presežen zastavljeni cilj (18.000 dolarjev) prav tako ne. K temu prištejmo še 28.152 zelencev na platformi indiegogo (torej skupaj preračunano nekaj čez 150.000 evrov) in lahko govorimo o zgodbi o uspehu. A kickstarter je samo za zagon, to še ne pomeni, da boš takoj na zeleni veji, poudarja David Knez, slovenski oblikovalec in inovator, ki je zaslovel zunaj domačih logov z unikatnimi vezalkami QuickShoelace, ki jih ni treba zavezovati, hkrati pa jih lahko razrahljaš in zategneš, in to z eno roko. Saj obstajajo različni sistemi zategovanja in rahljanja obutve, a le redki so tako enostavni in učinkoviti. Pa še konci vezalk ne opletajo naokoli.

image
Slovita plesalka in koreografinja Nika Kljun bo dobila svojo kolekcijo vezalk QuickShoelace.
Gre za elastično vezalko, ki jo (na različne načine) napeljemo skozi luknje na čevlju, jo fiksiramo na spodnji strani in jo z eno roko odpenjamo in zapenjamo na zgornji strani s pomočjo obročka, ki ga zataknemo na vijak z bunkico oziroma konico. Nekaj podobnega imajo čevlji camper, a tam je vezalka zavozlana na spodnjem in zgornjem delu, zaradi česar ne moreš hitro prilagajati zategnjenosti čevlja, pri QuickShoeLace pa lahko to storiš z eno roko, in sicer tako, da vezalko prepresto oviješ okoli bunkice na eni strani čevlja in jo nato zatakneš na bunkico na drugi strani.
Vezalke na naročilnico?
»V interesu mi je, da bi lahko ljudje, ki to najbolj potrebujejo, vezalke dobili tudi na naročilnico. Zdaj bomo nekoliko spremenili marketinško strategijo in se osredotočili na naše vezalke kot medicinski pripomoček,« pravi David Knez.

Od strojništva k modi

David je po končanem študiju energetike in procesnega strojništva na fakulteti za strojništvo v Mariboru nekaj časa delal v strojniških vodah, je tudi izučen varilec in vodovodar. Ko je bil na absolventskem izletu, so jih na zabavi špricali z barvami. Tedaj se mu je porodila ideja, da bi imel svojo linijo oblačil s špricanimi barvami. Potem je v enem mesecu doživel dve prometni nesreči, tako da si je rekel, da mora nekaj narediti, preden umre, nekaj, po čemer se ga bodo ljudje spominjali. Prodal je razbiti avto in se odpravil na polletni tečaj šivanja v Ljubljano, kupil opremo in začel delati svoja oblačila. Po pol leta risanja oblek si je zaželel narediti še svoje čevlje. "In ko sem risal čevlje, sem narisal tudi drugačne vezalke. Na internetu sem videl, da elastične vezalke že obstajajo, pa sem razmišljal, kaj bi še lahko naredil zraven – in zadevo rešil s strojniškega vidika: z vijaki. Dobil sem funkcionalne vezalke: elastične, ki se zapenjajo," razloži David. Prvi prototip je bil narejen iz električne žice in dveh obročkov za ključe. Ko so bile vezalke razvite, se je lotil embalaže.
image
Enoročne vezalke QuickShoelace

Pred skoraj dvema letoma je zagnal kampanjo na kickstarterju. "V tedanji ekipi nas je bilo devet: od programerja prek pravne svetovalke do oblikovalke. Prodal sem svoje stvari, vzel kredit, da sem oddal vloge za patent. Kampanja je trajala 45 dni, pri čemer v prvih 30 dneh nismo zbrali skoraj nič. Delal sem že plan b, najel sem oglaševalsko agencijo, a ni šlo." Potem pa so ga poklicali z ameriškega poslovnega spletnega novičarskega portala Business Insider in ga vprašali, ali lahko napišejo kaj o njem in objavijo njegov promocijski video s kickstarterja. In tedaj se je začelo. "Ravno na Ptuju sem bil, peljal sem vezalke v trgovino Osem, ko me je poklical prijatelj in rekel, da se nekaj dogaja na kickstarterju." In res, na prvi dan objave so tam prejeli 25.000 dolarjev. Stvar se je ustavila šele pri dobrih 143 tisočakih. "Smešno je, kako ti ena objava spremeni življenje," doda David. "A če ne bi imeli dobrega gradiva, ne bi šlo." Ko je Business Insider objavil video, so ga začeli povzemati tudi drugi.
Made in Slovenia
Ker so stroji za serijsko proizvodnjo preprosto predragi, se je David obrnil na kooperante. In to pretežno slovenske. Vezalke mu izdelujejo v Polipletu v Slovenski Bistrici, škatlice v belokranjskem Seku, navodila in nalepke tiska sam v Trbovljah, le vijake dobi iz Italije. Del proizvodnje poteka tudi v Varstvenem delovnem centru Zagorje.

Tedaj je bilo treba vse na hitro narediti. "Ker so stroji zelo dragi, sem kupil nekaj osnovne opreme in se zanesel na kooperante. Vsem podpornikom smo morali poslati vezalke, se pravi 10.000 vezalk – to je trajalo kar tri mesece. Plačal sem vse sodelavce, ki so bili plačani po odstotkih. Moral sem si urediti prostore, pripraviti škatle in table za trgovine. Zdaj šele prihajam na zeleno vejo," pojasnjuje.


image
Zagorjan David Knez je oblikovalec in inovator.
Vezalke kot pripomoček

Zdaj je našel tudi tržno nišo za svoje vezalke. Letos je bil na štirih mednarodnih sejmih, od Milana prek Londona do Las Vegasa, na koncu pa je šel še na sejem medicinskih pripomočkov v Düsseldorf. "Ta sejem je zalegel toliko kot vsi preostali skupaj. Kdor je prišel do moje stojnice, je rekel: 'Jaz to rabim!'," opisuje David. "Že prej so nam pisali invalidi, zdaj pa smo imeli predstavitev tudi v Centru Janeza Levca, enota Jarše, kjer smo videli, kaj resnično potrebujejo invalidi, ljudje z downovim sindromom, cerebralno paralizo, ljudje z gibalnimi motnjami. Denimo, fantu z negibno polovico telesa je bilo z eno delujočo roko nemogoče zavezati vezalke. Od sto ljudi, ki so bili tam, jih je lahko le kakih šest zavezalo vezalke. A tisti fant si je lahko sam raztegnil naše vezalke, si nataknil čevelj in ga zapel, in to v drugem poskusu," pojasni David in doda, da si niti ne moremo predstavljati, kaj to pomeni za človeka, ki si prej ni mogel sam zategniti obutve.
171.629
dolarjev je David Knez zbral na kickstarterju in indiegogu.

"Naše ciljne skupine so otroci, ljudje s posebnimi potrebami, starejši, bolniki z artritisom, ljudje, ki imajo težave z motoričnimi sposobnostmi. To so ljudje, ki takšne vezalke najbolj potrebujejo." Drugi kupci pa so tisti, ki jim gre za modo. A pri njih je to vprašanje osebnega okusa, ne potrebe, pravi David. "Dejstvo je, da ima 90 odstotkov čevljev klasične vezalke. Njihova glavna prednost je ta, da si jih lahko vsak zategne tako močno, kot želi, težava pa je, ker potrebuje dve roki, poleg tega se navadne vezalke rade razvežejo."

Obetavna prihodnost

image
Vezalke so zapakirane v domiselni embalaži, v kakršni smo nekoč kupovali globin.
Prodal jih je že od 30.000 do 35.000. "Zdaj imamo več kanalov: spletno trgovino, distributerje na Japonskem, Češkem, v Italiji, Belgiji in Franciji, predvsem za medicinski segment. Na modnem področju se še ne prodajajo tako dobro, kot bi se lahko. Veliko lažje je, če ima trgovina zaslon ali tablo s predstavitvijo vezalk, kot na primer Ika v Ljubljani, a to stane," pojasnjuje David Knez. "Vezalke so na prodaj tudi v trgovini Kočar v Kranju, v ljubljanskih trgovinah Mladinske knjige, zdaj nas je dal še Petrol v svoj katalog, v Italiji smo v okoli dvajsetih trgovinah, v Švici v desetih, nekaj v Nemčiji in Španiji. Cilj je priti v velike verige trgovin z oblačili." Nemška družba Florett, specializirana za udobno in medicinsko obutev, je naročila pošiljko vezalk, s katerimi bo opremila 500 parov svojih čevljev.
David je najel pravno družbo, ki po spletu išče ponaredke in kopije njegovih vezalk QuickShoelace.

Našli pa so tudi ambasadorko. David Knez je z veseljem povedal, da jih bo zastopala svetovno znana plesalka in koreografinja Nika Kljun, ki bo dobila svojo kolekcijo vezalk QuickShoelace. Sodeč po odzivih na njenem profilu na instagramu bo stvar dobro sprejeta. Trenutno je na voljo 20 barv in posebna pozlačena serija, cene pa se gibljejo od 15,90 do 21,90 evra. V pripravi so tudi fosforescentne vezalke, ki bodo dobro vidne v temi, pa mat bunkice in gumijasti delčki, ki bodo gibalno oviranim olajšale držanje v rokah, za prihodnjo pomlad pa pripravljajo novo kampanjo na kickstarterju.
Deli s prijatelji