TOVORNA VOZILA

Eko sklad ponuja 35 evrov na pnevmatiko, prijava na razpis še mogoča

Eko sklad je objavil javni poziv za nepovratna sredstva za energijsko učinkovite pnevmatike. 
Fotografija: Policist preverja primernost pnevmatike. FOTO: PU Novo mesto
Odpri galerijo
Policist preverja primernost pnevmatike. FOTO: PU Novo mesto

S 15. novembrom je v Sloveniji zakonsko določena zimska oprema na jeklenih konjičkih. Vsa vozila morajo biti opremljena z ustreznimi pnevmatikami oziroma z ustrezno zimsko opremo. 

Je pa Eko sklad objavil javni poziv za nepovratne finančne spodbude za tovorna vozila in avtobus. Spodbude se nanašajo na nakup pnevmatik višjega energijskega razreda.
 

Poziv objavljen 10 dni po zakonskem roku za zimsko opremo

»Predmet javnega poziva, ki so ga deset dni po zakonskem roku za zimsko opremo objavili na vladnem spletišču, so nepovratne finančne spodbude/pomoči za okoljske naložbe nakupa in montaže energijsko učinkovitih pnevmatik A razreda in B razreda kategorij C2 in C3, kot je to opredeljeno v Uredbi (ES) št. 661/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 13. julija 2009 o zahtevah za homologacijo za splošno varnost motornih vozil, njihovih priklopnikov ter sistemov, sestavnih delov in samostojnih tehničnih enot, namenjenih za taka vozila, ki so kupljene in nameščene od vključno 1. 1. 2019 do vključno dneva objave zaključka javnega poziva v Uradnem listu RS,« so med drugim zapisali.


Če ste kupili ali boste kupili varčne pnevmatike ...

Kot dodajajo, je namen javnega poziva spodbuditi uporabo varčnih pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva in tako prispevati k učinkovitejši rabi energije in s tem zmanjšanju emisij CO2 ter večji varnosti in gospodarnosti tovornih vozil. Z uporabo tovrstnih pnevmatik je po ocenah poraba goriva nižja za okoli 6 odstotkov. Nepovratne finančne spodbude bodo lahko dodeljene za pnevmatike za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, priklopna vozila ter avtobuse.


35 evrov na pnevmatiko za tovornjake in avtobuse

Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala 35 EUR za posamezno pnevmatiko, ki bo kupljena in nameščena od vključno 1. 1. 2019 dalje do porabe sredstev.
 
Preberite še:

Zimska obutev: test je pokazal, katera je najboljša



Pogoj za pridobitev nepovratne finančne spodbude bo veljavna licenca za izvajanje prevozov potnikov in blaga za registrirane dejavnosti v cestnem, tovornem in potniškem prometu, so še določili v razpisu Eko sklada

Informacije o javnih pozivih so na voljo na telefonski številki 01 241 48 40 in 01 241 48 65 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 14. uro, ali po elektronski pošti na naslovu ekosklad@ekosklad.si.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije