Dva telefona in enajst kamer

Huawei P40 pro in samsung galaxy S20+ sta v samem vrhu ponudbe. Kitajec ima (naj)boljšo štirioko kamero, korejec pa procesor in zaslon.
Fotografija: Samsung galaxy S20+ in huawei P40 pro
Odpri galerijo
Samsung galaxy S20+ in huawei P40 pro

Huawei P40 pro in samsung galaxy S20+ sta neposredna tekmeca. Oba telefona sta z vrha ponudbe, imata podobne zmogljivosti, podobno zasnovo kamere in za oba je treba odšteti okoli tisoč evrov. Hkrati pa ne gre za najmočnejša modela, saj sta ti mesti rezervirani za še dražja galaxy S20 ultra in P40 pro+. Pa ju primerjajmo po dejavnikih, ki so odločilni pri nakupu pametnega telefona: kamera, zmogljivost, zaslon, baterija in videz.


Hude kamere


P40 pro in S20+ se postavljata s štirioko glavno kamero in z vrhunskimi fotografskimi zmogljivostmi. Za začetek poglejmo fotospecifikacije. P40 pro ima glavno širokokotno (23 mm) kamero s 50 MP, telefoto (125 mm) kamero z 12 MP in 5x optičnim zumom, ultra širokokotno (18 mm) kamero s 40 MP in globinski senzor. Pri S20+ pa so stvari takšne: glavna širokokotna (26 mm) kamera z 12 MP, telefoto kamera s 64 MP in 3x hibridnim optičnim zumom, ultra širokokotna (13 mm) kamera z 12 MP in globinski senzor.

ZDRUŽI FOTKE, PROSIM<br />
<br />
Nočna fotografija pri samsungu in huaweiju. Samsungove slike so tiste malo bolj rdeče, huaweijeve pa svetlejše.
ZDRUŽI FOTKE, PROSIM

Nočna fotografija pri samsungu in huaweiju. Samsungove slike so tiste malo bolj rdeče, huaweijeve pa svetlejše.
Glavna kamera pri huaweiju kljub ločljivosti 50 milijonov točk zajema fotografije v velikosti 12,5 MP, ker uporablja tehnologijo quad-bayer, pri kateri se štiri slikovne točke združijo v eno, kar omogoča večjo svetlobno in barvno občutljivost. Samsung ne uporablja tovrstne tehnologije, a tudi fotografije, posnete s 64 MP kamero, imajo ločljivost 12 MP. Pri obeh je mogoče izbrati najvišjo ločljivost. Pri huaweiju v aplikaciji kamera izberemo opcijo »več« in nato »visoka ločljivost« (za nastavljanje drugačnih formatov slike je treba tapniti na zobato kolesce in nato izbrati med tremi opcijami), pri samsungu pa tapnemo na ikonico 3:4 na zgornjem delu zaslona, kjer imamo poleg različnih nastavitev formata slike (3:4, 9:16, 1:1 in full) možnost 3:4 64 MP.

Samsungova in Huaweijeva/Leicina optika
Samsungova in Huaweijeva/Leicina optika
Ta se pri dobri svetlobi odlično obnese, a ostrenje je opazno počasnejše, pa tudi zumiranje je omejeno na 6-kratno povečavo. Pri huaweiju v načinu 50 MP možnosti zumiranja ni, pa tudi fotografije so nekam mehkejše. V bistvu pride fotografiranje pri polni ločljivosti senzorja v poštev le, če res potrebujemo toliko deset milijonov točk in bomo fotografije pozneje obdelovali na računalniku oziroma delali izreze iz njih.
 

Optično in digitalno


Pri običajni fotografiji (12 in 12,5 MP) se oba telefona brezhibno izkažeta. Slike so ostre, brez šuma, kontrastne in barvite, umetna inteligenca ne pretirava s prilagajanjem nastavitev, samodejni HDR (višji dinamični razpon) lepo deluje; S20+ ima morda malce bolj naravne barve.

Kar se tiče fotografiranja z ultra širokokotno in s telefoto kamero, je zmagovalec P40 pro, saj ima njegova ultra širokokotna kamera večji senzor in višjo ločljivost, telefoto kamera pa periskopski petkratni optični zum ter 50-kratno največjo povečavo. Ultra širokokotna kamera pri S20+ zajame malce širši kot, kar je zelo uporabno, a nima samodejnega ostrenja.


Morda nenavadno pa je, da 'telefoto' kamera nima optičnega zuma, ampak sliko približuje tako, da izdela izrez iz velike 64 MP slike. Tista oznaka 3x hibridni optični zum torej pomeni, da ob trikratni (digitalni) povečavi ni izgub v kakovosti. Največja možna povečava je 30-kratna. Samsung v specifikacijah nikjer ne omeni, kolikšna je dejanska goriščna razdalja 'telefoto' kamere pri S20+ (pri P40 pro je 125 mm, preračunano na milimetre klasičnega fotoaparata), a v raznih fotografskih aplikacijah se hitro ugotovi, da gre v resnici za širokokotno zrklo (28 mm), ki v primerjavi z glavno lečo ponuja le nekajodstotno povečavo. Pravo telefoto kamero s konkretnim štirikratnim optičnim zumom ima (za 350 evrov) dražji S20 ultra. Nekateri Samsungu očitajo zavajanje kupcev pri oglaševanju zum sposobnosti S20 in S20+, a tehnično gledano je tisti izraz »hibridni optični zum« čisto korekten: zumiranje je večinoma digitalno, a nekaj malega je tudi optične povečave. Pa tudi fotografije so konec koncev odlične; kdor ni pikolovski, razlik ne bo niti opazil. Vsekakor pa so zumirane slike P40 pro ostrejše in podrobnejše.


Nočni posnetki so pri obeh odlični, pri čemer so pri huaweiju zaradi večjega glavnega senzorja nekoliko naravnejši. Tudi samsungovi niso od muh, le barve povlečejo malo proti rdeči oziroma oranžni. P40 pro je močno izboljšal nočno video snemanje, S20+ pa zmore snemati tudi v ultra visoki ločljivosti 8K (7680 × 4320), kar pa lahko cenimo le na televizorjih s toliko pikami.


Kitajski inženirji so velik korak naredili tudi pri selfie kameri, kjer je Huawei doslej nekoliko zaostajal za Samsungom. P40 pro ima končno tudi samodejno ostrenje na 32 MP selfie kameri, ki ji pomaga globinski senzor, in rezultati so odlični. Pri obeh aparatih, se razume.
 

Hitra procesorja


A bodi dovolj o kamerah. Telefona sta opremljena s trenutno najhitrejšima hišnima procesorjema: huaweija poganja kirin 990 5G, samsunga pa exynos 990. V praksi razlik ne bomo zaznali, saj sta oba raketno hitra, za ljubitelje številk pa lahko navedemo rezultate testa Antutu: S20+ je prejel 510082 točk, P40 pro pa 462374 (495335 v zmogljivostnem načinu). Testni P40 pro je bil opremljen z 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB shrambe, S20+ pa prav tako z 8 GB rama, a 'le' s 128 GB notranjega pomnilnika. Oba se da nadgraditi s spominsko kartico, le da je Huaweijeva nm kartica dvakrat dražja od klasične sd kartice.
 

Velika zaslona


Samsung se ponaša s 6,7-palčnim 'dinamičnim' amoled zaslonom s 1440 x 3200 točkami, huawei pa s 6,58-palčnim oled zaslonom s 1200 x 2640 piksli. Oba imata tudi višjo frekvenco osveževanja zaslona, kar poskrbi za še gladkejšo sliko in premike: P40 pro osvežuje z 90 Hz, S20+ pa s 120 Hz, a pri nižji ločljivosti slike (1080 x 2400). In čeprav je Huaweijev zaslon odličen z lepimi barvami in močnimi kontrasti, je Samsungov (zdaj že tradicionalno) še boljši, poleg tega ima tudi večjo svetilnost, kar olajša branje na močnem soncu.
 

Močni bateriji


Poskrbljeno je tudi za avtonomijo. Kitajec ima baterijo s kapaciteto 4200 mAh, korejec pa s 4500 mAh. A vse ni v številkah: samsung kljub večji bateriji zdrži nekaj manj kot huawei, če ima vklopljeno 120-herčno osveževanje zaslona. No, kljub temu to pomeni, da bosta oba telefona brez težav zdržala dan in pol običajne uporabe oziroma huawei še malo dlje. Če seveda ne bomo nažigali igric ...
 

Eleganten videz


Na koncu pa pojdimo k obliki. Oba telefona sta odlično izdelana in lepa, še sploh če se odločimo za katero od drznejših barv v ponudbi. In čeprav je S20+ malce večji, pa je opazno lažji in tanjši od P40 pro, ki ima poleg tega precej zajetno izboklino s kamerami. Manj vpadljiva je selfie kamera pri S20+, saj prednji kameri na P40 pro zavzameta nekaj več prostora, a ponujata varnejše odklepanje s prepoznavo obraza.


Torej, oba telefona sta vrhunska. Kdor išče super hiter androidni telefon s fantastičnim zaslonom, se bo odločil za korejca, tisti, ki bi si rad dal duška s fotografijo, bo vzel kitajca. V račun pa mora vzeti, da na njem ne delujejo Googlove aplikacije in storitve, med njimi trgovina play; kar pa se da vsaj delno rešiti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije