KREPITEV MIŠIC

Domača naloga za nosečnice: obvezno delajte te vaje

Objavljeno 08. februar 2019 06.00 | Posodobljeno 31. januar 2019 10.44 | Piše: P. K.

Keglove vaje ali vaje mišic medeničnega dna krepijo dve krožni mišici, ki nadzorujeta pretok urina in krčenje vagine. 

Keglove vaje lahko izvajate kjer koli in kadar koli. FOTO: Katarzyna Bialasiewicz, Getty Images/istockphoto
S preprosto vsakdanjo rutino si lahko polepšamo življenje in poskrbimo za zdravje. Keglove vaje lahko izvajamo kadar koli in kjer koli, z malo truda in moči, našemu telesu pa dajo ogromno. Ime so dobile po ginekologu Arnoldu Keglu, ki je po dolgoletnem poslušanju pritožb pacientk ugotovil, da so bile glavni vzrok za tovrstne težave večinoma neokrepljene vaginalne mišice. Da bi jim pomagal, je razvil sistem vaj za krepitev teh mišic. Nosečnice naj jih izvajajo vsak dan in izognile se bodo uhajanju urina, tudi porod bo lažji. Razvoj močnih mišic medeničnega dna povečuje dotok krvi v medenico, s čimer povečujemo tudi odpornost proti okužbam sečnice in mehurja.

Pravilna izvedba

Zelo pomembno je aktivirati prave mišice, ker vaje niso učinkovite, če krčimo mišice trebuha, stegen ali zadnjice istočasno s krčenjem območja rodnice. Najlažje jih boste odkrili tako, da boste prekinili curek urina. Mišice, ki vam bodo pri tem pomagale, so mišice medeničnega dna, ki jih krčimo med izvajanjem vaj.

Najpreprostejša vaja za vsak dan

Stisnite mišice medeničnega dna in jih zadržite tri sekunde. Sprostite se. Ponovite. Pravilnost vaj lahko preverite tudi tako, da vstavite dva prsta v vagino, nato pa stisnete mišice. Če čutite, da mišice stisnejo prsta, vajo izvajate pravilno. Da boste prepričani, da hkrati ne krčite mišic trebuha, drugo roko postavite na spodnji del trebuha, ki mora ostati med vajo mehek in sproščen.
Deli s prijatelji