ODPOKLIC

Če imate doma ta živila, jih ne uživajte

Bakterija lahko povzroči listeriozo, ki ima podobne simptome kot gripa.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin javno obvešča o odpoklicu zamrznjene zelenjave madžarskega obrata podjetja Greenyard, saj je proizvajalec v dveh svojih proizvodih potrdil prisotnost bakterije Listeria monocytogenes, njena prisotnost pa je bila potrjena tudi v brisih opreme oziroma prostorov.

Bakterija lahko povzroči listeriozo, ki ima podobne simptome kot gripa. Določene skupine potrošnikov, kot so starejše osebe, nosečnice, majhni otroci in osebe z oslabljenim imunskim sistemov, so bolj občutljive na okužbo z listerijo, zato se lahko pri njih bolezen razvije še v hujši obliki, opozarja uprava za varno hrano. Iz objave Nacionalnega inštituta za javno zdravje je razvidno, da ranljivejše skupine ljudi lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni, hudi in lahko celo ogrožajo življenje.

Ker ni mogoče izključiti kontaminacijo živil z bakterijo, so se posredniki živilske dejavnosti Greenyard v Sloveniji, in sicer Engrotuš, KZ Metlika, Vigros, Monsun, Lidl Slovenija, ETA Kamnik in Pekarna Pečjak, odločili za umik in odpoklic proizvodov s trga.

Potrošniki naj živil ne zaužijejo. Za vračilo izdelka pa naj se obrnejo na trgovino, kjer so ga kupili, oziroma na navedene posrednike.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije