TRIKI IZ OMARE

Buška pri otroku: kdaj je nevarna?

Potreben je samo trenutek nepazljivosti in že je v hiši jok in stok. Bolečino bi otroku najraje odvzeli, zavrteli čas nazaj in sprejeli drugačno odločitev.
Fotografija: Če ste mama, vam je ta prizor gotovo znan. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Če ste mama, vam je ta prizor gotovo znan. FOTO: Getty Images, Istockphoto

Ko se zgodi neljuba nesreča, je zelo pomembno, da ne izgubimo glave. Zgodilo se je in situacije ne moremo spremeniti. Ne kričite na otroka, čeprav imate občutek, da je vsega kriv. Kar se je zgodilo, se je, in četudi otrok ni upošteval opozoril, posledic storjene napake ne moremo odpraviti. Ohranite zdravo mero razuma, pomirite se in mu pomagajte na način, ki je kar najbolj primeren zanj. Poslušajte ga, kaj vam želi povedati, vprašajte ga o počutju in občutkih, pogovorite se o tem, kaj se je zgodilo. Nesreča otrokovemu telesu povzroči travmo, ki jo morate predelati skupaj z njim. Če ignorirate njegove besede in čustva, bo zdravljenje dolgotrajnejše in trdovratnejše.

Če otrok takoj po padcu zajoka in je videti v redu, padec ni pustil večjih posledic. Če je padel na glavo, ga opazujte 24 ur. Bodite pozorni na nenavadno zaspanost, ki je po navadi znak, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti. 

Koristno je, da se poučite o postopkih ravnanja v primeru poškodbe, čeravno jih boste z malo sreče le redko dejansko uporabili. Večina otrok jih navadno odnese s prasko na kolenu ali komolcu, z buško na čelu ali razbito ustnico. Takrat otrok potrebuje kar največjo mero sočutja, toplih besed in nežno nego poškodovanih delov. Medicinski kovček opremite z antiseptičnim sprejem, blažilno kremo, s sterilno gazo in povojem ter z obliži.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije