Brezplačne alternative zoomu

Videokonferenčna storitev zoom kljub varnostnim pomanjkljivostim še pridobiva uporabnike, na voljo je tudi več drugih ponudnikov.
Fotografija: Google meet in skype meet now ponujata podobno enostavno uporabo, a z boljšim šifriranjem. FOTO: Google, Skype
Odpri galerijo
Google meet in skype meet now ponujata podobno enostavno uporabo, a z boljšim šifriranjem. FOTO: Google, Skype

V času koronavirusa oziroma samoizolacijskih ukrepov smo začeli tudi navadni smrtniki uporabljati videokonferenčne storitve in aplikacije, da o naših otrocih niti ne govorim. Že prej so znali komunicirati digitalno, zdaj pa so postali programi, kot je zoom, del osnovne šolske opreme za predavanja, sestanke oddelčnih skupnosti in preverjanje znanja. Silno priljubljeni zoom, ki je v aprilu naštel po 300 milijonov udeležencev videokonferenc na dan (sprva so govorili o 300 milijonih uporabnikov, a so pozneje popravili izrazoslovje).

Google meet in skype meet now ponujata podobno enostavno uporabo, a z boljšim šifriranjem. FOTO: Google, Skype
Google meet in skype meet now ponujata podobno enostavno uporabo, a z boljšim šifriranjem. FOTO: Google, Skype
A zoom ima tudi kakšen problemček z varnostjo in zasebnostjo. Kakor smo že pisali, komunikacija ni šifrirana v načinu end-to-end, ko je vsebina pogovora vidna le za pošiljatelja in prejemnika, ampak je šifriran le prenos med strežniki, ne pa tudi sami podatki, kar pomeni, da ima podjetje Zoom možnost pregledovati vso komunikacijo. Obtožujejo jih tudi posredovanja podatkov o uporabnikih zunanjim partnerjem, znani so primeri vdorov nepovabljenih gostov na videokonference, kar je takoj dobilo ime zoombomba.
 

Stari dobri skype


Zoom seveda ni edina tovrstna aplikacija, je pa silno popularen zaradi enostavne uporabe in dejstva, da je že v brezplačni različici ponujal videokonference za do sto sodelujočih v trajanju do 40 minut.

Zelo priljubljen je tudi skype, ki deluje v spletnem brskalniku ter v operacijskih sistemih windows, macos, ios in android. Skype je v odgovor na zoom ponudbo razširil s storitvijo skype meet now, s katero lahko organiziramo srečanje za do 50 uporabnikov, in to brez vpisa, samo s klikom na povezavo.
 

Veliki Google


Zmigal se je tudi Google in sprostil uporabo storitve google meet. Ta je bila doslej na voljo le naročnikom paketa aplikacij in storitev G suite, zdaj pa lahko na videokonferencah brezplačno in brez prijave, se pravi le s povabilom, sodeluje do 250 ljudi.


V meetu je mogoče predvajati preglednice, srečanja se da shraniti v Googlovo oblačno shrambo drive. Google je nedavno v meet dodal zoomovske elemente, kot je razdelitev zaslona v mrežo, po novem je meet vdelan tudi v odjemalnik elektronske pošte gmail.
 

Gamerski discord


Dobra brezplačna alternativa zoomu je tudi komunikacijska aplikacija discord, ki je priljubljena predvsem pri gamerjih, a jo lahko uporabijo vsi, ki iščejo aplikacijo, ki ponuja šifrirane klepete, sporočila in videoklice. Uporabniki postavijo namenski 'strežnik' in ga lahko organizirajo v različne sobe oziroma klepetalnice, v katerih potekajo video- in besedilni klepeti.

Discord klepetalnik prihaja iz gamerskega sveta. FOTO: Discord
Discord klepetalnik prihaja iz gamerskega sveta. FOTO: Discord
Discord je nedavno dvignil število sodelujočih v videoklepetu z 10 na 50. Zadeva deluje v večini spletnih brskalnikov pa tudi v operacijskih sistemih macos, windows, linux, ios in android. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije