Branje v času karantene

Slovenci smo si v spletni knjižnici Biblos v obdobju samoizolacije izposodili 90.000 e-knjig.
Fotografija: Uradni bralnik inkbook ne utruja oči in je sila priročen. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Uradni bralnik inkbook ne utruja oči in je sila priročen. FOTO: Staš Ivanc

Knjižnice spet odpirajo svoja vrata, v času karantene pa je bil edini način izposoje slovenskih elektronskih knjig prek Biblosa, edine slovenske e-knjižnice. Ta je nastala leta 2013 pod okriljem založbe Beletrina in v sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic in institutom Izum, skrbnikom sistema Cobiss. Od sredine marca so v e-knjižnici Biblos, v kateri je na voljo že več kot 4000 knjižnih naslovov, vanjo pa je vključenih 61 slovenskih knjižnic, zaznali eksponentno rast izposoje, ki napoveduje tudi dolgoročne spremembe bralnih navad.

Med prazničnim vikendom je Biblos, ki ima že 25.000 uporabnikov, v povprečju zabeležil okoli 1500 izposoj na dan. Skupno število izposoj v času korone oziroma karantene pa je preseglo 90.000 – v celotnem lanskem letu je bilo zabeleženih 98.000 izposoj. Vsak uporabnik Biblosa si je povprečno izposodil 3,6 knjige, obiskovalcev pa je bilo tudi do 10.000 na dan, pri čemer si je e-knjigo v povprečju izposodilo 1740 uporabnikov: rekord je 2667.


Biblos se širi tudi zunaj meja Slovenije, saj njegovi uporabniki prihajajo iz 72 držav, poleg Slovenije jih je največ iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Britanije, Belgije, Nemčije, Švice, ZDA in Luksemburga.

Prednosti e-knjig so v tem, da so dostopne 24 ur na dan 7 dni v tednu, bralnike in druge naprave za branje lahko učinkovito razkužujemo, knjigo si izposodimo od doma in ne plačujemo zamudnin, saj se po dveh tednih sama vrne na digitalno polico. Oddaljeni dostop je v veliko pomoč gibalno oviranim, ki gredo težje sami v oddaljene knjižnice, slabovidni bralci pa si lahko povečajo črke in prilagodijo osvetlitev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije