NEENAKOST CEN

Bralec se ni mogel načuditi cenam: Nas ožemajo kot kupce?

Zakaj imamo občutek, da diskontni trgovci ožemajo slovenske kupce? Evropski poslanci odgovarjajo ...
Fotografija: Kupci sami izbirajo svojega trgovca. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Kupci sami izbirajo svojega trgovca. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Na Slovenske novice se je obrnil bralec, ki se je z družino potepal po enem od daljnih španskih otokov. Kot zvesti obiskovalec diskontnih trgovcev je zavil v svojo preverjeno diskontno trgovino, ki jo pogosto obiskuje doma. Med dopustovanjem se je želel založiti s pivom blagovne znamke diskontnega trgovca. Toda ni se mogel načuditi cenam: medtem ko v Sloveniji za isto znamko piva v enaki trgovini plača 0,69 evra na pločevinko, je v Španiji cena znašala zgolj 0,41 evra.

Enako pivo v enaki trgovini je v Sloveniji 68 % dražje kot v Španiji. FOTO: Darko, bralec poročevalec
Enako pivo v enaki trgovini je v Sloveniji 68 % dražje kot v Španiji. FOTO: Darko, bralec poročevalec

Drži, da so diskontni trgovci pri nas v zadnjih letih prevzeli pobudo med živilskimi trgovci in da cene prilagajajo glede na tržišče, a očitno ne vselej po pričakovanjih, kar jasno prikazuje zgornji primer: pločevinka piva je bila v Sloveniji bistveno dražja v primerjavi s Španijo, čeprav je tam življenjska raven višja.

Primerov o bistveni razliki pri nas in v drugih evropskih državah, kar mrgoli, o čemer smo večkrat poročali tudi na naši spletni strani.

Z vprašanjem, zakaj imamo občutek, da diskontni trgovci ožemajo slovenske kupce in kaj menijo o razlikah v cenah, smo se obrnili na evropske poslance. Navsezadnje bi moralo enako pivo v Sloveniji biti cenejše kot v Španiji, ne obratno, saj Španija svoje zaposlene bolje plačuje, najemnine so višje, logistični stroški so za dobavo piva na španski otrok sredi oceana neprimerno višji kot transport v Sloveniji, stopnja DDV pa je zelo podobna ...

Evropski poslanci odgovarjajo:








Sprva smo pisali, da odgovora Igorja Šoltesa nismo prejeli, kar se je po pogovoru z njegovo pisarno izkazalo za napačno. Drži dejstvo, da jim vprašanja nismo poslali, za kar se opravičujemo, odgovor pa objavljamo naknadno.


Odgovora Milana Zvera (EPP, SDS) nismo prejeli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije