RIVALA

Boj med konzolama playstation in xbox

Sony in Microsoft sta napovedala prihajajoči konzoli, ki ju bomo videli konec prihodnjega leta.
Fotografija: Naslednje leto se nam obeta nov spopad konzol. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Naslednje leto se nam obeta nov spopad konzol. FOTO: Reuters

Konec prihodnjega leta, nekako pred božičnimi prazniki, naj bi luč sveta ugledali novi videokonzoli, ki ju razvijata japonski Sony in ameriški Microsoft. Čeprav ne eden ne drugi še ne govorita o uradnih imenih, ampak le o konzolah naslednje generacije, sta obe že dobili neuradni imeni: playstation 5 in xbox two.
 

Močno drobovje


Podrobnosti še niso znane, a za zdaj se ve, da bosta obe temeljili na AMD-jevih procesorjih in grafičnih karticah v navezi s superhitrim pomnilnikom GDDR6, s čimer naj bi bili nekajkrat hitrejši od aktualnih modelov PS4 pro in xbox one S.
Kontrolerja za aktualni playstation in xbox FOTO: guliver/Getty Images
Kontrolerja za aktualni playstation in xbox FOTO: guliver/Getty Images

Konzoli naj bi obvladali tehnologijo ray tracing, ki omogoča naravnejše izrisovanje senc in svetlobnih žarkov in ki je bila doslej prisotna le na najmočnejših igričarskih osebnih računalnikih z najzmogljivejšimi grafičnimi karticami.

Obe naj bi sliko v igrah procesirali v ultravisoki razločljivosti 4K do hitrosti 120 sličic na sekundo, na voljo pa bo še višja razločljivost 8K, a verjetno le v obliki upscalinga oziroma naknadnega dviga ločljivosti s 4K na 8K. Na voljo naj bi bil tudi 3D-zvok, klasični trdi disk pa bo končno zamenjal superhitri SSD-disk. Obe naj bi zmogli tudi predvajanje iger iz oblaka.
 

Združljivost za nazaj


Sony je že pred časom napovedal, da bo prihajajoča konzola združljiva z igrami za playstation 4, s čimer se ta ni mogel pohvaliti. Govori se, da bodo na PS5 tekle tudi igre za PS3, PS2 in celo za originalni playstation iz leta 1994. Nezdružljivost za nazaj je bila tudi največja slabost PS4, saj je konkurenčni xbox one omogočal poganjanje iger s starejšega xboxa 360.

A to ni preprečilo velikanskega uspeha PS4, ki se je od splovitve leta 2013 prodala v 97 milijonih kosov. Za primerjavo: Microsoft je prodal nekaj čez 41 milijonov xboxov one. Čeprav Microsoft ni izrecno omenjal združljivosti za nazaj, bi bilo sila nenavadno, če tega ne bo omogočil tudi na novi konzoli.
 

Ekskluzivne igre


Čeprav je v zadnjem času vedno več iger, ki omogočajo t. i. crossplay oziroma večigralsko igranje z različnih platform (v priljubljenem Fortnitu se lahko hkrati spopadejo igralci s playstationa 4, xboxa one, Nintendovega switcha, osebnega računalnika in pametnega telefona), sta tako Sony kot Microsoft v preteklosti veliko stavila na eksplozivne naslove.

In takšnih bo nekaj tudi zdaj. Na bodočem playstationu si lahko obetamo igre God of War, Gravity Rush 2, The Last of Us: Part 2 in Horizon Zero Dawn, na prihajajočem xboxu pa Halo Infinite, Gears (of War) 5, Crackdown 3 in Forza Motorsport. In cena? Težko je napovedovati, a verjetno se bo gibala pri petih evrskih stotakih.
 

Takšni in drugačni herci


Tako Microsoft kot Sony sta napovedala, da bosta njuni konzoli naslednje generacije predvajali sliko v ločljivosti 4K pri 120 sličicah na sekundo. Tukaj pa zna nastati problemček, saj mora tudi televizor podpirati hitrost osveževanja slike pri 120 Hz, ki pa ni ravno standardna, saj večina televizorjev zmore osveževati sliko pri 60 Hz.


Številni proizvajalci tudi pri cenejših 4K televizorjih navajajo številke, kot so 120, 240 ali celo 480 Hz, a pri tem gre za umetno simulirane hitrosti osveževanja. V specifikacijah je treba pogledati, kaj piše pri hitrosti osveževanja zaslona (screen refresh rate). No, igra bo videti dobro tudi pri 60 Hz, medtem ko bo pri 120 Hz slika ostra kot britev. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije