LEVA ALI DESNA

Bo moj otrok levičar ali desničar?

Objavljeno 03. december 2018 18.00 | Posodobljeno 29. november 2018 08.31 | Piše: P. K.

Čeprav je desnica za veliko večino populacije dominantna, je 5 do 10 % otrok levičarjev.

Bo levičar ali desničar? FOTO: Shutterstock
Nekateri začetni gibi vašega otroka, ki se pojavijo v 10. tednu nosečnosti, so posamični, neodvisni gibi rok. V tem času okoli 90 odstotkov dojenčkov premika močneje desno roko, 10 odstotkov pa ima raje levico – enako razmerje velja za odrasle. Uporaba rok ostane nespremenjena vso nosečnost – desničarji v 10. tednu ostanejo desničarji tudi v 36. tednu, statistika kaže, da tako ostane vse življenje.

Odloča dednostna zasnova

Če sta oba starša levičarja, je 50-odstotna verjetnost, da bo levičar tudi otrok, če je levičar eden od staršev, je verjetnost le 17 %, če ni levičar nobeden od njiju, pa pade verjetnost na 2 %.

Znanstveniki menijo, da je to, ali je otrok desničar ali levičar, povezano z motorično prevlado na levi ali desni možganski polobli in sorodnimi runami nekaterih možganskih procesov. S prekvalifikacijo se pojavi stres v možganih. Zaradi tega lahko pride do težav v koncentraciji, pri učenju, hranjenju, pisanju in risanju. Prav tako se lahko pojavijo duševne in psihološke težave.

Pri tretjem letu otrokove starosti se običajno pokaže, ali je desničar ali levičar, ni pa nujno. Nekateri otroci do petega ali celo šestega leta starosti spreminjajo uporabo rok. 20 % otrok se nikoli ne odloči posebej za eno roko in vse življenje ostanejo bolj ali manj obojeročni. Nekateri od njih vedno neopredeljeno uporabljajo eno ali drugo roko, drugi ločijo dejavnosti: pišejo z desnico, z levico pa šivajo ali držijo lopar.
Deli s prijatelji