Čas je za letne gume

Kmalu bomo jeklenim konjičkom zamenjali zimsko obutev; vulkanizerji so pripravljeni, cene so različne.
Fotografija: Člani AMZS imajo pri menjavi pnevmatik 20-odstotni popust. FOTO: Aleš Černivec
Odpri galerijo
Člani AMZS imajo pri menjavi pnevmatik 20-odstotni popust. FOTO: Aleš Černivec

Bliža se 15. marec, ko bodo naši jekleni konjički zimska obuvala lahko zamenjali za letna. Tako namreč predpisuje naša zakonodaja, ki v zakonu o cestnem prometu v 114. členu določa, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca.
Od 15. marca lahko zimsko obutev vaših jeklenih konjičkov zamenjate za letno. FOTO: Aleš Černivec
Od 15. marca lahko zimsko obutev vaših jeklenih konjičkov zamenjate za letno. FOTO: Aleš Černivec

Glede na letošnjo zelo zeleno zimo, ko pristojne službe tako rekoč niso imele nobenega dela in v medijih nismo zaznali naslovov v smislu Sneg znova presenetil komunalce, bi lahko celo rekli, da zimske pnevmatike sploh niso bile potrebne. Pa vendar, zakon je zakon, narava pa zelo nepredvidljiva, zato nas ne bi čudilo, če bi snežinke presenetile pozno v pomladi.
 

Izognite se gneči


Vulkanizerji se že pripravljajo na množični naval lastnikov avtomobilov, gneči in nekaj manj evrom v denarnici pa se bodo izognili tisti, ki imajo zimsko-letne pnevmatike, saj te služijo tako zimskim kot letnim razmeram na naših cestah. Minimalna globina profila za letno pnevmatiko je 1,6 milimetra, medtem ko je za zimsko zakonsko predpisana globina tri milimetre.
FOTO: Uroš Hočevar
FOTO: Uroš Hočevar

Da bi se izognili gneči, nekateri menjavo opravijo že pred predpisanim rokom, a pred tem le preverite vremensko napoved: letne gume namreč niso primerne za vožnjo po snegu, ledu in v mrzlih razmerah, saj vsebujejo drugačne zmesi kot zimske gume. Na poledeneli cesti vas lahko z letnimi pnevmatikami hitro zanese, zlasti nevarno je, če z njimi po zasneženi cesti rinete v klanec, saj lahko začne avtomobil nenadzorovano drseti. In ker nesreča nikoli ne počiva, poskrbite za lastno varnost in varnost tistih, ki se z vami vozijo.
 

Različne cene


Cene menjave pnevmatik variirajo, odvisne so od tega, ali so jeklena platišča ne glede na velikost alu platišča manjša od 17 col in alu platišča 17 col in več. Dobro se je pozanimati, kdo je najcenejši ponudnik, mogoče izkoristite poznanstva, saj vam bo marsikateri domači vulkanizer pnevmatike zamenjal po ugodnejših cenah.

Mi smo preverili, kakšne so cene menjave pnevmatik pri AMZS, ki ima po vsej Sloveniji 25 enot oziroma poslovalnic, članom kluba pa ponuja tudi posebne popuste, ki znaša celih 20 odstotkov na ceno storitve menjave pnevmatik skozi vse leto.


Tako bo člane ob 20-odstotnem popustu menjava pnevmatik na jeklenih platiščih ne glede na velikost stala 33,34 evra (nečlane 41,67 evra). Za menjavo pnevmatik na alu platiščih, manjših od 17 col, bo treba odšteti 40 evrov (nečlani 50 evrov), medtem ko stane menjava alu platišč, ki so velika 17 col in več, 6,66 evra več oziroma 46,66 evra (za nečlane 58,33 evra). Cena menjave koles, ki vključuje štirikratno vijačenje, stane 16 evrov, nečlani jih bodo za to morali odšteti 20.

Menjava vključuje demontažo zimskih in montažo letnih pnevmatik ter uravnoteženje in vijačenje štirih koles. Na AMZS ponujajo možnost plačila na obroke. Ker veliko ljudi nima prostora, kjer bi lahko pnevmatike shranili, jih lahko v hrambi pustimo pri vulkanizerju. Šestmesečna hramba pnevmatik na AMZS, če ste njihov član, stane 10 evrov, enkrat več, torej 20 evrov, bodo zanjo odšteli nečlani.
 

Ženske zmoremo


Ker jutri svoj dan praznujejo ženske, naj poudarimo, da te niso več tako neuke, ko beseda nanese na avto. Čeprav so moški velikokrat precej pokroviteljski do žensk, ko gre za jeklene konjičke, pa je dejstvo, da so vedno bolj samostojne tudi pri nekdaj predvsem moških opravilih.


Vedno več jih namreč v roke prime izvijač, če je treba, in poprimejo za delo tudi, ko je treba zamenjati pnevmatike. Da boste čim bolj uspešne, pa v okvirčku nekaj napotkov, kako to storiti čim bolj varno in pravilno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije