GOOGLE

Ameriški spletni gigant pokazal nove naprave

Google je pokazal novosti; telefon pixel 4 ima zdaj dvojno kamero in še izboljšan nočni način fotografiranja.
Fotografija:
Odpri galerijo

Google je prejšnji teden predstavil novo generacijo potrošniških izdelkov, in sicer pametni telefon pixel 4, brezžične slušalke pixel buds, novo različico pametnega zvočnika nest mini (prej so mu rekli Google home mini), prenosnik pixelbook go in brezžični mesh wifi usmerjevalnik. Torej pet naprav oziroma šest, če upoštevamo še večjo različico telefona pixel 4 xl. Za primerjavo: Amazon, ki se že dolgo ne ukvarja le s spletno trgovino, je prejšnji mesec predstavil kar 15 naprav: od vrhunskega pametnega zvočnika in pametnih očal prek prstana in pečice do nočne lučke in pametne vtičnice.

Zakaj to sploh omenjamo? Ker gre za prikaz boja za prevlado med digitalnima pomočnikoma – Googlovim asistentom in Amazonovo alexo. Medtem ko je Googlov pomočnik seveda prisoten na pametnih telefonih z operacijskim sistemom android, je Amazonova alexa prevladujoča na področju pametnih zvočnikov, kjer ima Amazon kar 70-odstotni tržni delež, Google pa le 25-odstotnega.

Boj za naprave

Google je začel strojno opremo razvijati pred kakimi štirimi leti, pri čemer je veliko stavil na umetno inteligenco, ki jo je želel pripeljati v svoje naprave, saj je bil prepričan, da se bodo potrošniki kar stepli za tovrstne izdelke. Strategija je prinesla mešane rezultate. Googlove cenejše naprave se sicer dobro prodajajo, še vedno pa ne moremo govoriti o tem, da postajajo njegov glavni vir dobička. Pri dražjih napravah, kot so telefoni serije pixel, je stvar precej slabša, saj se pixli kljub vrhunskim zmogljivostim ne morejo kosati s Samsungovimi galaxyji ali Applovimi iphoni, ki se neprimerno več oglašujejo.

Poleg tega se spreminjajo potrošniške navade. Uporabniki ne menjavajo pametnih telefonov vsako leto in se raje odločijo za dober telefon srednjega razreda kakor za premijski izdelek, ki stane več kot 800 evrov. Konkurenca v srednjem cenovnem razredu je postala tako huda, da so se proizvajalci pripravljeni odpovedati večjemu dobičku in v telefon stlačiti čim boljšo opremo, tako da ima lahko kateri telefon odlično kamero, hiter procesor, dober zaslon in trpežno baterijo, da o lepi obliki niti ne govorimo. Prav zato je Google spomladi začel prodajati svoj srednjerazredni model pixel 3a, ki bo na prodaj tudi zdaj, ko je na voljo novi pixel 4. Pixel 3a je poskrbel, da je Google samo v prvi polovici letošnjega leta prodal 4,1 milijona telefonov, kar je velik skok v primerjavi z lanskim letom, ko jih je v celem letu prodal samo 4,7 milijona. Za boljšo predstavo: Samsung je lani prodal skoraj 300 milijonov telefonov, Huawei in Apple pa nekaj čez 200 milijonov.

Pixel 4 z dvojno kamero

...
...
Pa poglejmo še, kaj prinaša pixel četrte generacije. Osnovni model ima 14,5-centimetrski zaslon, pixel 4 xl pa 15-centimetrskega (5,7 proti 6,3 palca), pri čemer prvi s 4 GB delovnega in 64 GB notranjega pomnilnika (v Nemčiji) stane 750 evrov, enako opremljen xl pa 150 evrov več. Seveda je notri trenutno najhitrejši procesor za androidne telefone snapdragon 855, na hrbtni strani pa sta zdaj dve kameri (28 in 45 mm), čeprav bi človek na prvi pogled pomislil, da ima tri, saj sta obdani s kvadratkom, kakršnega poznamo iz nekih drugih telefonov. Google se hvali s še izboljšano nočno fotografijo, ki bo zmogla iz roke posneti celo nočno zvezdnato nebo. Poslovil se je čitalnik prstnih odtisov, zamenjala ga je radarska prepoznava obraza, kar koli že naj bi to bilo. Škoda je, da je pixel 4 opremljen s slabotnejšo baterijo kot njegov predhodnik, model 4 xl pa so nadgradili z močnejšo baterijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije