NEVARNOST

Afera s poljskim mesom: kako varni so trgovci v Sloveniji?

Preverili smo, kako trgovci v Sloveniji preverjajo kakovost predelanih mesnih izdelkov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Promet s spornim mesom iz Poljske, ki ga je prek Nemčije dobil slovenski dobavitelj mesa, je uprava za varno hrano prepovedala, meso bo šlo v uničenje, ni pa še znano, koliko ga je in ali je bilo morda že distribuirano naprej. 

Po prvih ocenah je bilo v Sloveniji dve toni spornega mesa iz Poljske, je na novinarski konferenci povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, nato pa se je izkazalo, da je bilo 1500 kilogramov mesnega pripravka za kebab iz druge klavnice, ne iz tiste, od koder je prišlo sporno meso v Nemčijo. 

Slovenski trgovci so enotni, da je kakovost mesa pri njih na prvem mestu. V Lidlu so poudarili, da v Sloveniji ne prodajajo svežega mesa iz Poljske. »Sicer ima vse naše sveže meso na embalaži informacije o sledljivosti izdelka, od rojstva, vzreje, zakola in razseka živali,« zagotavljajo.

»V Lidlu Slovenija vršimo tudi redne nenapovedane presoje proizvodnih obratov. V samih trgovinah pooblaščeni laboratoriji z odvzemom vzorcev redno preverjajo kakovost in varnost naših izdelkov. Na vzorcih opravijo kemijske, mikrobiološke, senzorične in deklaracijske analize. Če bi te pokazale kakršnakoli odstopanja, bi nemudoma ukrepali,« so pojasnili.

Da v svojih trgovinah nenehno skrbijo za varnost in ustreznost živil, tako tistih, ki prihajajo iz Slovenije kot tudi tistih, uvoženih iz tujine, zagotavljajo tudi v Sparu Slovenija. »Zato vse izdelke, ki jih ponudimo našim kupcem, natančno preverjamo skladno z veljavno zakonodajo, ki med drugim določa tudi sledljivost živil. Pri tem sledimo veljavni zakonodaji ter dobri praksi celotne živilske verige,« zagotavljajo.

Mercator: Sami jemljemo vzorce in jih dajemo v analize

Sveže goveje meso, ki ga prodajajo, je skoraj izključno slovensko, pa so nam zaupali pri Mercatorju. »Tudi za ponudbo mesnih izdelkov sodelujemo samo s preverjenimi dobavitelji, ki morajo zagotavljati kakovost, varnost in sledljivost surovin za svoje izdelke. Trgovec sicer ne more opravljati dela inšpekcije, ki zelo natančno pregleduje potrebne deklaracije in jemlje vzorce živil za redne analize, vendar v okviru svojih pristojnosti tudi naša služba za varno hrano in interno kontrolo obiskuje dobavitelje in pregleda njihovo proizvodnjo, sami tudi jemljemo vzorce in jih dajemo v analize zunanjim neodvisnim laboratorijem. Menimo, da se naši dobavitelji zrlo dobro zavedajo velikega pomena zaupanja pri potrošnikih,« pa poudarjajo pri Mercatorju. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije